fbpx
0.8 C
София

С голяма точност е измерена е температурата на астероида Психея, който е съставен от метали за 10¹⁹ долара

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

С помощта на обсерваторията ALMA астрономите направиха измервания на температурата на повърхността на астероида 16 Psyche (Психея) с голяма точност. Към този астероид, който се счита за богат на тежки материали, съвсем скоро ще бъде изпратена космическа сонда, за която информацията за температурата може да се окаже полезна.

Учените успяха да съставят първата температурна карта на повърхността на астероида 16 Psyche. Това небесно тяло има диаметър малко над 200 км, а различните негови изследвания показват, че то е богато на тежки метали. Според астрономите, този астероид може да е остатък от зародиша на планета, която така и не е успяла да се сформира. Но не всички данни се съгласуват с тази хипотеза, а получаването на нова информация за този астероид е изключително трудно. Разстоянието от нас до Психея варира от 180 до 330 милиона километра.

Разглеждането на отразената светлина от толкова неголеми и далечни тела с помощта на наземните инструменти обикновено води до получаването на само един пиксел за целия астероид, което е съвсем недостатъчно за неговото по-детайлно изучаване. Ето защо НАСА възнамерява през 2023 година да стартира мисията Psyche в рамките на която през 2026 година в орбита около Психея трябва да влезе специализиран космически апарат.

Но в началото на месеца Катрин Де Клеер (Katherine de Kleer) и нейните колеги успяха да получат изображение на този астероид с по-голяма резолюция.

За тази цел те са използвали работещият в Чили масив телескопи на южната европейска обсерватория ALMA. Той включва десетки радиотелескопи, работещи в милиметровия диапазон. По този начин е станало възможно да се заснеме 16 Psyche с резолюция 30х30 километра на пиксел. Научната работа бе публикувана в Planetary Science Journal.

Според тези данни, топлината на Психея е двойно по-ниска от очакваното. Това говори, че тя има не повече от 30% тежки метали. А характерът на поляризацията на излъчваните от нея вълни показва, че тези метали навярно са във вид на камениста руда.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини