fbpx
5.1 C
София

Телескопи от цял свят засякоха радиосигнал, който идва от нашата галактика

Най-четени

На 27 април 2020 г. астрономи успяха да засекат невероятно силен радиосигнал, идващ от нашата галактика Млечен път. Това неочаквано събитие може да ни помогне да научим повече за загадъчните емисии, известни като бързи радио импулси (Fast Radio Bursts – FRBs).

Телескопи от цял свят споделят данни за засеченото електромагнитно излъчване, което идва от посаката на магнетарът SGR 1935+2154. Магнетарите са неутронни звезди с невероянто силно магнитно поле, които излъчват високоенергийни електромагнитни лъчения и по-специално рентгенови и гама лъчи.

За пръв път засичаме такъв сигнал от Млечния път

Наблюдението на радиосигнала от края на месец април е ключово, тъй като за пръв път успяваме да засечем такъв сигнал, идващ от нашата галактика. Поради това изследователите не могат все още еднозначно да го окачествят като FRB.

Бързитe радио импулси са точно това, което името подсказва – кратки и отчетливи изблици на радиовълни, като досега всички FRBs, които сме засякли на Земята, са с извънгалактичен произход. Първият такъв сигнал е засечен през 2007 г. (известен като сигнал на Лоримър) и оттогава насам са наблюдавани още много такива.

Изображение на сигнала от първия FRB, засечен през 2007 г., наблюдаван от Дънкан Лоримър и Дейвид Наркевик. Този сигнал често е наричан сигнал на Лоримър (Lorimer Burst). Източник: Wikipedia

Не знаем какво причинява бързите радио импулси (FRB)

Като имаме предвид, че засечените досега FRBs идват от отдалечени галактики, е трудно да определим какво точно ги причинява. Най-вероятните предположения за техни източници са именно магнетарите като SGR 1935+2154.

На 27 април телескопът в Обсерваторията Neil Gehrels Swift, Гама-лъчевият космически телескоп Fermi и телескопът NICER първи засичат промяна в активността на SGR 1935+2154, като долавят увеличение в гама и рентгеновите лъчи, излъчвани от магнетара.

“След няколко часа наблюдения, изведжъж се появиха много на брой силни изблици, които образуват т. нар. „гора от импулси“ (forest of bursts)”, споделя в изявление Джейми Кенеа, професор по научни изследвания в Университета в Пенсилвания и изследовател от Обсерваторията Neil Gehrels Swift. „Те прииждаха толкова често, че в един момент отделните импулси бяха почти неразличими.“

Артистична илюстрация на магнетар. Магнетарите са вид неутронни звезди с изключително силно магнитно поле. Те са много плътни, въртят се с голяма скорост около оста си и са с много малък диаметър – от порядъка на 20 километра. Магнетарите притежават толкова силно магнитно поле, че един такъв е способен да заличи информация от кредитната ви карта от разстояние равно на половината на това между Земята и Луната. Известни са само 10 магнетара в Млечния път. Източник: ESO/L.Calçada

Неочаквано засечен и от телескопа CHIME в Канада

След това се случва нещо неочаквано – импулс от радиовълни е засечен от телескопа CHIME в Канада. Това е странно, тъй като той е разположен встрани от потока на радиосигнала, но въпреки това го улавя. Този телескоп се намира в Британска Колумбия и се състои от четири антени с цилиндрична форма, които сканират небето 1000 пъти за една секунда в търсене на подобни сигнали. Чрез него за засичани множество радиосигнали, но този от SGR 1935+2154 е необикновен.

„Той беше толкова „ярък“, че го гледахме само „с крайчеца на окото си“, споделя Шрихарш Тендулкар, докторант от Университета „Макгил“. Затова те бързат да изпратят наблюдението си към научната общност, докато сигналът все още е активен.

Когато новината е разпространена, други телескопи се включват в наблюдението на източника и скоро след това рентгенови, гама и радиотелескопи по цял свят успяват да уловят сигнала. Изследователите публикуват наблюденията си в Astronomer’s Telegram.

Телескопът CHIME в близост до Пентиктон, Британска Колумбия, Канада. Фотофраф: Andre Recnik

Дали магнетарите са източник на FRB?

В момента се работи върху въпроса дали уловеният сигнал наистина е FRB с източник нашата галактика. Тендулкар смята, че сигналът попада в допустимите рамки за FRB, макар и да е към долната граница на интензивността. Следователно ако източникът му бъде прихванат извън Млечния път, то той би бил още по-слаб. Освен това предстои да се прецизира установеното разстояние до магнетара SGR 1935+2154, както и действителната интензивност на сигнала.

„Смятам, че не трябва да бързаме с потвържденията, че магнетарите имат способността да излъчват в честотите на FRB сигналите, но подобно предположение определено е изкушаващо“, смята Виктория Каспи, професор по физика в Университета „Макгил“. А дори наистина да се окаже, че наблюдаваният сигнал е бил FRB, това не би потвърдило, че магнетарите са отговорни за всички FRB.

Артистична илюстрация, създадена по повод друг сигнал, наименуван FRB 181112. Тук изобразеният сигнал е с източник друга галактика. За да установят това изследователите анализират радиоимпулсите и установяват, че те са преминали през ореола на масивна галактика. Източник: ESO/M. Kornmesser

Открай време магнетарите се смятат за най-вероятния причинител на тези изблици. Според астрономите техните магнитни полета са способни да предизвикат „звездотресения“, които да причиняват изблици на гама и рентгенови лъчи. Но досега радиовълни не са засичани директно от тези обекти.

Наблюдаваният сигнал затвърждава стремежа ни да търсим ярки изблици по посока на магнетарите. Тендулкар смята, че определянето на източника на FRBs е само въпрос на време.

Официалната публикация можете да откриете тук.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини