SpaceX претърпя неуспех при тест на прототипа Starship Mk1 на 20 ноември в Тексас. Извършван е криогенен тест, при който различни части и компоненти се тестват за стабилност и устойчивост при екстремно студени условия. Най-горната част на прототипа е избухнала.

За щастие тестове от този тип се извършват в контролирана среда и пострадали няма.

„Идеята на днешния тест е да вдигнем налягането в системите до максимум. Получилото се не е напълно неочаквано. Няма пострадали хора, също така това не представлява сериозна спънка за проекта“, пише в изявление на компанията.

Наблюдатели се появиха с въпроси навсякъде дали този инцидент ще забави Mk1 и Starship проекта като цяло, може би дори да се изпусне крайният срок. Илън Мъск отговори в Twitter, че няма да се поправя дизайна на Mk1, а ще се премине към Mk3.

Starship прототипите

Mk1 беше показан през миналия септември. Състои се от две части – управляемия модул Starship и ракетата Super Heavy. И двете са проектирани за многократна употреба с цел намаляване на разходите и по-често пускане.

Трябваше да се провеждат тестови излитания на височина до 20 километра. Заради споменатия провал обаче плановете се променят. Подобен прототип, Mk2, вече се конструира във Флорида и скоро ще е готов за тестове. И двата прототипа са оборудвани с три броя SpaceX Raptor двигатели. Ракетата Super Heavy разполага с 37 от тях.

В изявление преди случката, SpaceX заяви намерение да се отложат или задраскат тестовите излитания на първия прототип и екипа да се фокусира върху Mk3, който е проектиран за орбита. Не става ясно дали Mk2 също ще бъде тестван само на земя.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
8 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Кофти ми е дори на мен, заради случката. 🙁

BLACK SABBATH
BLACK SABBATH

Rocket engines burning fuel so fast Up into the night sky they blast Through the universe the engines whine Could it be the end of man and time? Back on earth the flame of life burns low Everywhere is misery and woe Pollution kills the air, the land, the sea Man prepares to meet his destiny, yeah Rocket engines burning fuel so fast Up into the black sky so vast Burning metal through the atmosphere Earth remains in worry, hate and fear With the hateful battles raging on Rockets flying to the glowing sun Through the empires of eternal void… Виж още »

Into the Void
Into the Void

Дебилите нацъкали минуси. Дебилният мозък не може да схване смисъла на горе написаното….. За дебилите ще смеля и предам в готов вид посланието: докато вие се кефите на някакъв комплексар Мъск да гори гориво и да се фука с глупости, хората унищожиха Земята до такава степен, че въпросния Мъск ако успее да излети ще се махне и никога няма да се върне….. А същия този Мъск може да си напрегне мозъка и да реши проблеми които от стотици години витаят по Земята: да помогне на Африка и страните от Близкия Изток да си стъпят на земята за да спре тази… Виж още »

много си наивен, Void
много си наивен, Void

Мъск не може да помогне на Африка и Близкия Изток. Защото проблемът на неграта и тарамбуките е един-единствен – че те са низсши същества, които не са способни да мислят самостоятелно. И трябва животът им да бъде управляван от белия господар, за да бъдат полезни както сами на себе си, така и на останалия свят. Вземи за пример ЮАР. Докато беше управлявана от бели, това беше най-развитата африканска държава, която по стандарт на живот съперничеше на европейските страни. В момента, в който маймуняците взеха властта, всеки от тях реши, че е роден да управлява, а не да работи. Цялата промишленост… Виж още »

Bobi
Bobi

То май си е тест за здравина и се проверява кога ще гръмнат, поради високото налягане. Та не е неочаквано?

Micr0
Micr0

Да това е тест дали ще издържат резерватите на кораба като са ги надули на максимално

Пламен
Пламен

Дайти клип как са и бухнала ва, еиии …. Аз за туй додах.

путинегей
путинегей

не взели и родата бе кюмбенце…..хахахахахахахахаххаахахааххахаха

жаяжаяж
жаяжаяж

още ли се верва на тоя въздух под налегане мъск
нищо чудно щом има още будали да верват във биткойна

Micr0
Micr0

Че на теб ли да вярваме ти и 0.005% от нещата който постига той не си постигнал пред монитора докато спамиш с тъпи коментари…

жаяжаяж
жаяжаяж

че ми верваш бе
та люти чушки че рупаш

путинегей
путинегей

каде си бе кюмбе хахахахахах

Срещу наркотиците
Срещу наркотиците

При тоя всичко е контролирано само не парите. За туй никога не е на пичалба.