Учени: Може да има живот на Марс в сгради от аерогел – материал, изолиращ топлината и блокиращ радиацията

5
842

Има шанс да можем да живеем и оцелеем на Марс в сектори защитени от аерогел. Това е силен, но лек материал, който изолира топлината и блокира вредната ултравиолетова радиация.

Изследователи от Харвард, NASA и Университета на Единбург си представят зони на Марс, които са запечатани от аерогел с дебелина между 2 и 3 сантиметра. Интересното за материала е, че той е съставен от 99.98% въздух, но въпреки това е в твърдо състояние.

Аерогелът се произвежда в различни форми и вариации, от които зависят неговите свойства. Възможно е да бъде хидрофобен например. От гел в стандартно състояние се изсмуква течността чрез специално устройство. Получават се въздушни джобове, което осигурява лекотата.

Полупрозрачният гел може да се произведе, така че да блокира вредните UV лъчи, докато продължава да пропуска видимата светлина

Най-интересна е възможността да се изолира топлината. Според учените, ако част от леда в по-високите географски ширини на Марс бъде покрит със слой от аерогел, ледената земя ще се разтопи, за да има течна вода, тъй като средата се затопля. Ще бъде достатъчно топло, за да могат да живеят хора и да произвеждат някаква храна. Така те ще могат да се подготвят за оцеляване на местата с по-сурови условия.

„Идеалното място за база на Марс ще има достатъчно вода и умерени температури. Марс е по-топла около екватора, но най-много лед за вода има на по-високите географски ширини. Строенето с аерогел ще ни позволи изкуствено да създадем топла среда, където вече има лед за вода.“, казва Laura Kerber, съавтор на труда и геолог от NASA.

Екипът се надява да тества идеята си в пустинята Атакама в Чили или Сухите долини Макмърдо в Антарктика. Там средата е подходяща.

„За разлика от предишните идеи Марс да стане обитаема, тук имаме нещо, което може да се разработи и тества с материали и технологии, които вече съществуват.“, казва Robin Wordsworth, главен автор и асистент-професор по Екологична наука и инженерство в Харвард.

Разбира се има и предизвикателства. Атмосферното налягане на Марс е по-ниско от това на Земята. Долната част на стените от аерогел ще трябва да бъде под налягане, за да се предотврати загубата на вода. Другият проблем е многото прах на планетата. Той може да ограничи количеството светлина, което да проникне през аерогела.

Проблем е и как да се организира доставката на големи количества от материала, за да се построят нужните структури. Да, аерогелът е лек, но е много обемен.

Резултатите от изследването са публикувани тук.

Въпреки трудностите, струва си възможността да бъде разгледана подробно, защото има голям потенциал

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
0 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Такеши Ковач
Такеши Ковач

„NASA е по-топла около екватора……..“ 🙂

Oceanic815
Oceanic815

„NASA е по-топла около екватора…“

Станислав
Станислав

И аз видях, че „NASA е по-топла около екватора“!!!

Оня
Оня

Само че забравят, че аерогела има въздух в себе си, а на Марс въздухът е откакво и каква му е плътността;)
Дали ще има същите свойства там аерогелът с марсиански въздух ?

­­­­­­­­
­­­­­­­­

„NASA е по-топла около екватора…“