Учени откриха още галактики без тъмна материя във Вселената

2
864

Астрономи са се натъкнали на още 19 галактики, в които липсва тъмна материя. Вместо с нея, те са пълни с нормална материя – протони, неутрони и електрони.

Новото откритие е публикувано на 25 ноември в журнала Nature Astronomy и подкрепя противоречивото скорошно откриване на две други галактики без тъмна материя.

Мистериозната субстанция се смята за главния компонент на всички галактики, както и за основния причинител на формирането им. Откриването на толкова много галактики без тъмна материя предполага, че астрономите пропускат нещо голямо по отношение формирането и еволюцията на галактиките.

„Резултатът е много труден за обяснение чрез стандартния модел за формиране на галактика. Това мотивира хората да преразглеждат природата на тъмната материя.“, обяснява Qi Guo от Китайската академия на науките в съобщение до медиите.

Откриването на галактики без тъмна материя започна през 2018-та. Тогава екип учени, водени от Pieter van Dokkum от Йейл открива галактиката NGC 1052-DF2, която изглежда с много малко или никаква тъмна материя. До тогава очакванията на астрономите са за това всяка галактика да има. Няколко месеца по-късно това се повтаря с NGC 1052-DF4. Астрономическата общност е скептична към откритията.

Сега обаче откриването на още 19 такива галактики прави горните две открития по-малко странни. Ако последните резултати издържат, астрономите ще трябва сериозно какво значи това явление.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари