Учени откриха още галактики без тъмна материя във Вселената

2
767

Астрономи са се натъкнали на още 19 галактики, в които липсва тъмна материя. Вместо с нея, те са пълни с нормална материя – протони, неутрони и електрони.

Новото откритие е публикувано на 25 ноември в журнала Nature Astronomy и подкрепя противоречивото скорошно откриване на две други галактики без тъмна материя.

Мистериозната субстанция се смята за главния компонент на всички галактики, както и за основния причинител на формирането им. Откриването на толкова много галактики без тъмна материя предполага, че астрономите пропускат нещо голямо по отношение формирането и еволюцията на галактиките.

„Резултатът е много труден за обяснение чрез стандартния модел за формиране на галактика. Това мотивира хората да преразглеждат природата на тъмната материя.“, обяснява Qi Guo от Китайската академия на науките в съобщение до медиите.

Откриването на галактики без тъмна материя започна през 2018-та. Тогава екип учени, водени от Pieter van Dokkum от Йейл открива галактиката NGC 1052-DF2, която изглежда с много малко или никаква тъмна материя. До тогава очакванията на астрономите са за това всяка галактика да има. Няколко месеца по-късно това се повтаря с NGC 1052-DF4. Астрономическата общност е скептична към откритията.

Сега обаче откриването на още 19 такива галактики прави горните две открития по-малко странни. Ако последните резултати издържат, астрономите ще трябва сериозно какво значи това явление.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Аз бях
Аз бях

Ако последните резултати издържат, астрономите ще трябва сериозно какво значи това явление.

TNT
TNT

все повече машинни преводи и все по-малко никой не преглежда написаното преди да го пусне. FeelsBadMan