fbpx
11.4 C
София

Учени предупреждават, че спътниците представляват „безпрецедентна глобална заплаха“. Ето защо

Най-четени

В понеделник астрономи предупредиха, че светлинното замърсяване, предизвикано от нарастващия брой спътници в орбита около Земята, представлява „безпрецедентна глобална заплаха за природата“.

Броят на спътниците в ниска околоземна орбита се е увеличил повече от два пъти от 2019 година насам, когато американската компания SpaceX изстреля първата „мегасъзвездие“, която се състои от хиляди спътници.

Планира се скоро да бъде изстреляна поредица от нови съзвездия, които ще добавят още хиляди спътници към вече претоварената зона на по-малко от 2000 километра над Земята.

Всеки нов спътник увеличава риска да се блъсне в друг обект в орбита около Земята, създавайки още повече космически отломки.

Това може да доведе до верижна реакция, при която каскадните сблъсъци създават все по-малки фрагменти от отломки, които допълнително увеличават облака от „космически боклук“, отразяващ светлината обратно към Земята.

В поредица от статии, публикувани в списание Nature Astronomy, астрономите предупреждават, че това нарастващо светлинно замърсяване застрашава бъдещето на тяхната професия.

В една от статиите изследователите посочват, че за първи път са измерили колко финансово и научно ще се отрази по-яркото нощно небе на работата на голяма обсерватория.

Моделирането показва, че за обсерваторията „Вера Рубин“, гигантски телескоп, който в момента се изгражда в Чили, най-тъмната част на нощното небе ще стане със 7,5 % по-ярка през следващото десетилетие.

Това би намалило броя на звездите, които обсерваторията може да види с около 7,5 %, казва съавторът на изследването Джон Барентин пред АФП.

Това ще добави почти една година към изследването на обсерваторията, което ще струва около 21,8 млн. долара.

каза Барентин от Dark Sky Consulting, фирма, базирана в американския щат Аризона

Той добави, че има и друга цена на по-яркото небе, която е невъзможно да се изчисли: небесните събития, които човечеството никога няма да успее да наблюдава.

Увеличаването на светлинното замърсяване може да се окаже дори по-лошо, отколкото се смята.

В друго изследване на Nature е използвано широкообхватно моделиране, за да се предположи, че настоящите измервания на светлинното замърсяване значително подценяват явлението.

Спрете тaзи атака

Изследователите предупреждават, че изсветляването на нощното небе няма да засегне само професионалните астрономи и големите обсерватории.

Апарна Венкатесан, астроном от университета в Сан Франциско, заяви, че то застрашава и „древната ни връзка с нощното небе“.

Космосът е наше общо наследство и прародител – свързващ ни чрез науката, разказването на истории, изкуството, историите за произхода и културните традиции, и сега той е изложен на риск.

каза тя в коментар за Nature

Група астрономи от Испания, Португалия и Италия призоваха за „спирането на тази атака“ срещу естествената нощ.

Загубата на естествения аспект на девственото нощно небе за целия свят, дори на върха на К2, на брега на езерото Титикака или на Великденския остров, е безпрецедентна глобална заплаха за природата и културното наследство.

заявиха астрономите в коментар за Nature

Ако не бъде спряна, тази лудост ще става все по-сериозна и по-сериозна.

Астрономите призоваха за драстично ограничаване на мегаконстелациите, като добавиха, че „не трябва да отхвърляме възможността за тяхната забрана“.

Те заявиха, че е „наивно да се надяваме, че стремително растящата космическа икономика ще се ограничи, ако не бъде принудена да го направи“, като се имат предвид икономическите интереси, които са заложени.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини