Учени публикуваха снимка на Слънцето в рекордна резолюция

13
3474

Астрономи публикуваха снимката на Слънцето с най-висока резолюция в историята. Заснета е с телескопа Daniel K. Inouye в Мауи. До сега не сме виждали гигантската звезда по-този начин и това може да ни помогне да разрешим мистериите ѝ.

Идеята на снимката е да демонстрира потенциала на телескопа. Показва повърхността разделена на клетки с размера на щата Тексас. Виждаме плазмата, която се изпарява от повърхността, издига се в атмосферата и се връща обратно.

Снимката е направена на 10 декември. Телескопът все още е в процес на доизграждане, като се очаква монтирането на още три инструмента. Официално ще започне да работи през юли и ще бъде най-мощният соларен телескоп в света. Ще може да наблюдава структури на слънцето с размер от едва 30 километра. Това е с над пет пъти по-добре от предшественика му – телескопът Richard B. Dunn в Ню Мексико.

Разработен е да прави прецизни замервания на магнитното поле по цялата корона (най-външната част на атмосферата на Слънцето), за да отговори на въпроси като…

Защо короната е с милиони градуси по-гореща от повърхността на звездата?

Когато от атмосферата на Слънцето се изпусне магнетична енергия, това води до слънчеви изригвания. Те изпращат ултра-енергични частици през Слънчевата система във всички посоки, включително към нас. Това явление може да наруши работата на GPS системите и електрическите мрежи.

Ето за това е важно да знаем повече за него и разбира се да можем да го предвидим.

Инструментите, които ще бъдат добавени, ще събират информация за температурата, скоростта и повече подробности за слънчевите структури. Новият слънчев цикъл ще започне скоро, което значи, че има доста какво да се види.

Телескопът използва най-сложните оптични системи, които се адаптират към слънцето. Използва огледала, които могат да се деформират, за да елиминират изкривяванията, които са причинени от земната атмосфера. Огледалата променят формата си 2000 пъти в секунда. По време на наблюдението на Слънцето, телескопът става толкова горещ, че може да разтопява метал. За да се охлажда той се използва басейн пълен с лед, както и тръбна мрежа с дължина от 12 километра, по която върви охлаждаща течност.

Плановете са системата да работи през поне четири слънчеви цикъла, или около 44 години

От Обсерваторията са категорични, че това е едва началото и тези снимки само загатват потенциала на телескопа.

Освен, че изграждането на телескопа е дълъг и трудоемък проект, създателите му срещат и други трудности. Мястото, където се намира той, е важно за местните хора. През 2015 година те протестират и искат изграждането да спре. В резултат на това започва образователна програма на стойност $20 милиона, която да обучава местните на наука в хармония с тяхната култура. Също така, 2% от телескопното време е резервирано за наблюдения от местните.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари