fbpx
-3.2 C
София

Хъбъл откри водна пара в атмосферата на Европа

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Наскоро телескопът Хъбъл откри признаци за наличието на водна пара в атмосферата на Ганимед – един от спътниците на Юпитер. Направеният по-подробен анализ на изображенията и на получените спектрални данни показа, че водна пара има и в атмосферата на ледения спътник на Юпитер, Европа. Интересното е, че водната пара в атмосферата на Европа е налична само в едното ѝ полукълбо. Това откритие дава на астрономите нови познания за атмосферата на ледените спътници и дава нови насоки за осъществяването на космически мисии за изследванията на тези небесни тела.

Европа е леден спътник, който е по-голям по размери от Плутон, има доста гладка повърхност, на която се виждат само неголеми цепнатини. Средната температура на неговата повърхност е около минус 170 градуса по Целзий, а атмосферата на Европа е твърде разредена. Астрономите са на мнение, че под тази тънка ледена кора е скрит течен океан, в който може да съществува живот. Но водна пара в атмосферата на Европа досега не бе откривана.

Течната вода е критично важен компонент за всички известни на днешната наука форми на живот. Океанът на Европа не се нагрява от слънчевата светлина, а от непрекъснатата деформация на спътника, предизвикана от гравитационното взаимодействие с Юпитер. Подобен източник на енергия и течната вода правят Европа едно от най-вероятните места в Слънчевата система, освен Земята, където може да съществува живот.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини