fbpx
5.8 C
София

Юпитер вече има 92 луни, тъй като са открити нови 12

Най-четени

Астрономи откриват 12 нови луни, обикалящи около Юпитер. Това означава, че общият брой луни, за които знаем, че със сигурност обикалят около газовия гигант, вече е 92.

Досега се смяташе, че планетата с най-много луни е Сатурн – 83 потвърдени спътника. Новите луни на Юпитер вече са добавени към списък от Центъра за малки планети на Международния астрономически съюз, казва се в прессъобщение.

Откритието на нови луни

Астрономите за първи път откриха нови луни около Юпитер през 2021 и 2022 г. с помощта на телескопи, разположени в Хавай и Чили. Размерът на новите луни варира от 1 до 3 километра в диаметър, според Скот Шепард от института Карнеги, който е част от екипа от астрономи.

„Надявам се, че можем да заснемем една от тези луни отблизо скоро, за да определим по-добре нейния произход“, казва Шепърд в изявление.

Това желание може да стане реалност съвсем скоро. Европейската космическа агенция има за цел да стартира своята мисия Jupiter Icy moons Explorer (JUICE) през април. Мисията ще започне при едно от последните изстрелвания на ракета Ariane 5 от Куру във Френска Гвиана. Космически кораб ще изследва Юпитер и неговите ледени луни, познати като Европа, Калисто и Ганимед. Корабът за мисията JUICE, който вече има още по-висока цел, ще пътува в космоса седем години, за да достигне своята крайна дестинация.

Следващата година НАСА ще стартира и мисията Europa Clipper за изследване на ледената луна Европа, за която някои учени смятат, че може да има форма на живот на различни микроорганизми.

Вероятно е да има още луни, обикалящи около Юпитер

Шепард, който от дълго време се занимава с откриването на нови спътници около Юпитер и Сатурн, вярва, че има още луни около двете планети. Смята се, че много от спътниците на Юпитер и Сатурн са се образували поради сблъсъци между по-големи древни луни, както и от сблъсъци на астероиди с двете планети. Юпитер е действал като щит за Земята. Газовият гигант претърпява много повече сблъсъци с астероиди от Земята заради големия си размер и по-силното гравитационно привличане.

Миналата година учените откриха, че във вътрешността на Юпитер има много други малки планети, които са погълнати от газовия гигант. Това е и една от причините Юпитер да бъде толкова голяма планета.

Шепърд добави, че от дванайсетте нови луни само половината са достатъчно големи (1,5 км), за да имат име. Спътниците все още не са наречени и очакване това да се случи съвсем скоро.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини