fbpx
17 C
София

10 космически събития през 2020 г., които не са за изпускане

Най-четени

През 2020 г. предстоят изключителни космически събития, на които може да се насладите без значение дали сте запален любител астроном или просто искате да се полюбувате на нощното небе.

Всяка година метеорни дъждове приковават погледите ни и затъмнения разкриват орбиталния баланс на планетата ни спрямо Луната и Слънцето. В същото време останалите планети от Слънчевата система описват дъги в небето на фона на отдалечените звезди. Оборудвани с бинокъл, телескоп или дори невъоръжено око, ентусиасти могат да наблюдават някои от най-впечатляващите феномени в нощното небе. Само трябва да знаят къде да гледат.

18 февруари – Пасаж на Луната пред Марс

В края на февруари планетите Марс, Юпитер и Сатурн ще се подредят в права линия в нощното небе. Това ще позволи наблюдение и на трите с бинокъл, телескоп или дори с невъорежено око. От 18 до 20 февруари Луната ще преминава близо до всяка от планетите. Това ще позволи заснемането на всяка от тях в близост до нашия естествен спътник.

Пасаж на Луната пред Марс от 17 юли 2003 г. Източник: JeffGamble via Flickr

В зависимост от това къде се намирате, бихте могли да видите преминаването на Луната пред Марс и Юпитер. В западните части на САЩ рано сутринта на 18 февруари наблюдателите ще могат да наблюдават преминаване на Луната пред Марс. Ако пък се намирате в южните части на Южна Америка, ще можете да наблюдавате преминаването на Луната пред Юпитер на 19 февруари. На 20 февруари пък Луната видимо ще се доближи до Сатурн.

27 април – Венера е най-ярка в небето

Венера е най-яркият обект в небето след Слънцето и Луната. Вечерница и Зорница са други наименувания именно на тази планета. Тя ще блести с пълна сила в края на април. През този месец Вечерницата ще изгрее от запад скоро след залеза на Слънцето. По яркост Венера превъзходжа другите планети и далечни звезди и затова наблюдението ѝ е много впечатляващо.

Венера блести ярко в нощното небе над Виктория, Австралия Източник: Indigo Skies Photography via Flickr

С телескоп можете да наблюдавате диска на Венера и променящите се фази на планетата, подобно на тези на Луната. В зависимост от позицията на Венера спрямо Земята и Слънцето, тя може да изглежда около 25% по-ярка. Тя не би могла да бъде пропусната дори с невъоръжено око. По-късно през годината на 10 юли Венера отново ще блести с почти максимална яркост, но този път в сутрешното небе точно преди изгрев.

21 юни – Пръстеновидно слънчево затъмнение

Благодарение на невероятно космическо съвпадение, Луната и Слънцето са точните размери и на точните разстояния, за да изглеждат с еднакъв размер в небето. Понякога по време на слънчево затъмнение, когато Луната преминава пред Слънцето, тя е точно толкова близо до Земята, че да покрие изцяло слънчевия диск. Това явление наричаме пълно слънчево затъмнение.

Пръстеновидно слънчево затъмнение Източник: Sefan Seip / NASA

В други случаи, когато Луната е по-далеч от Земята и по-малка в небето, тя не покрива Слънцето изцяло. Тогава от него остава непокрита част с формата на пръстен, наричан огнен пръстен (ring of fire). Това явление се нарича пръстеновидно слънчево затъмнение.

Такова затъмнение се наблюдаваше през 2019 г. на 21 юни от Конго, Судан, Етиопия, Арабския полуостров, Пакистан и Тайван.

Затъмнението през 2020 г. ще може да се наблюдава само от Африка и Азия.
По време на пръстеновидните слънчеви затъмнение, директна слънчева светлина минава покрай Луната и достига Земята. Затова явлението трябва да се наблюдава през специален филтър.

14 юли – Юпитер в опозиция

Най-доброто време за наблюдения и заснемане на Юпитер през 2020 г. ще бъде на 14 юли. Тогава най-голямата планета в Слънчевата система застава в опозиция на Слънцето. Това означава, че Слънцето е от едната страна на Земята, а планетата е на противоположната. В този период Земята е най-близо до Юпитер и заради това Юпитер ще бъде ярък през цялата нощ. Тогава той ще бъде най-високо в небето около полунощ.

Юпитер близо до опозиция на 12 март 2016 г. Заснет с телескоп Celestron C8-XLT SCT. Източник: James Curbo via Flickr

Ще можете да наблюдавате Юпитер с невъоръжено око. Той ще се вижда като бял и непремигващ обект. (Планетите не премигват, както звездите. Звездите премигват, защото тяхната светлина пътува през големи разстояния.) С помощта на бинокъл или телескоп, ще можете да наблюдавате и четирите най-големи луни на Юпитер.

20 юли – Сатурн в опозиция

Седмица след опозицията на Юпитер, е ред и на Сатурн да застане в опозиция. През нощта той ще се вижда като ярка жълта точка. Планетата ще бъде ярка в небето през цялата нощ. А нощта ще бъде извънредно тъмна и ясна поради факта, че предишната нощ на 20 юли е новолуние.

Сатурн близо до опозиция. Източник: Nigel Howe via Flickr under CC BY-NC 2.0

Пръстените на Сатурн не могат да се видят с бинокъл, но могат да бъдат видяни с малък любителски телескоп. Въпреки че пръстените бяха в най-големия си наклон спрямо Земята през 2017 г., те все още са със значителен наклон от 21°, тоест ще бъдат видими.

12 август – Метеорен поток Персеиди

Персеидите са един от най-известните метеорни потоци. Максисумът им тази година се очаква да бъде през топлите нощи на август, и по-конкретно на 11, 12 и 13 август преди изгрев. Метеорите ще бъдат видими по цялото небе, но ако проследите началната им точка, известна като радиант, ще стигнете до съзвездието Персей.
В максимума им, ще може да се наблюдава по един метеор в минута, въпреки че светимостта от Луната ще направи някои метеори невидими за нас.

Персеиден метеорен поток над обсерваторията VLT. Източник: ESO / Stéphane Guisard

За най-успешно наблюдение, изберете локация на открито, далеч от големите градове. И не забравяйте че отнема около 20 минути на окото да се приспособи към тъмнината.

13 октомври – Марс в опозиция

Юпитер и Сатурн изглеждат много ярки в опозиция, но имайки предвид, че Марс е много по-близка планета до нас, тя ще бъде изключително ярка, когато е в опозиция. Такова явление се наблюдава веднъж на всеки две години, но гледката наистина е впечатляваща.

Марс в опозиция на 9 април 2014 г. Източник: Davide Simonetti via Flickr

През по-голямата част на октомври светимостта на Марс ще бъде по-ярка дори от тази на Юпитер. Марс ще бъде най-ярък на 13 октомври, когато планетата е в опозиция. По-рано през същия месец, на 6 октомври, Марс ще бъде на разстояние само 62.1 млн. км. от Земята. Това ще бъде най-близкото преминаване на Марс до Земята до 2035 г.

13 декември – Метеорен поток Геминиди

Максимумът на метеорния поток Геминиди се очаква през нощта на 13 декември и преди изгрев на 14 декември. Радиантът на Геминидите е в съзвездието Близнаци. Те често се наблюдават като ярки ивици от бяла светлина. Тази година максимумът на метеорния поток съвпада почти идеално с новолунието, така че няма да има светлинно замърсяване от Луната.

Потокът Геминиди от декември 2013 г. Източник: Asim Patel via Wikicommons

Метеорни дъждове се наблюдават, когато Земята пресече пътя с отломки от друг обект, най-често комета, която орбитира около Слънцето.

14 декември – Пълно слънчево затъмнение

За втора поредна година пълно слънчево затъмнение ще „прекоси” южната част на Южна Америка. Частично слънчево затъмнение ще може да се наблюдава в по-широка ивица от Южна Америка.

Пълното слънчево затъмнение е явление, при което Луната изцяло покрива слънчевия диск и денят временно се превръща в нощ. Трудно е да се наблюдава, защото за да го наблюдавате трябва да сте някъде върху тънката сенчеста ивица, която сянката от Луната описва. Късметлии са хората в южната част на Чили и Аржентина и то в точно определена ивица със ширина 80 километра, тъй като именно там ще се наблюдава събитието.

Пълно слънчево затъмнение от 21 Август. Източник: NASA / Aubrey Gemignani

Максимумът ще трае около 2 минути. През това време наблюдателите ще виждат слънчевата корона и атмосферата на Слънцето с невъоръжено око. Също така може би ще се видят и т. нар. протуберанси, които представляват изхвърляния на плазма от Слънцето.

Пълното слънчево затъмнение се смята за едно от най-впечатляващните явления. То вдъхновява мнозина да пропътуват половината свят, за да го видят и заснемат.

21 Декември – Съвпад на Юпитер и Сатурн

В края на годината Юпитер и Сатурн ще застанат в най-близка позиция един до друг в небето от близо четири века, от 1623 г. Тези приближавания се случват през около 20 години.

Композитно изображение на Юпитер и Сатурн, показващо размерите на газовите гиганти в мащаб. Източник: NASA / Lunar and Planetary Institute

Явлението е факт, когато планетите се сближат толкова, че в небето са на отстояние само една пета от диаметъра на пълна Луна. Тогава планетите изглеждат сякаш се припокриват. При това сближаване на планетите, астрономи могат да снимат двете планети с телескопи с висока резолюция.

Въпреки ограниченията на градските светлини, съществуват отдалечени извънградски паркове и поляни, които успяват да запазят ценното тъмно нощно небе. Около София, често избирани дестинации са хълмовете и върховете на Витоша и Плана.

Тези  астрономически събития през 2020 г. ще бъдат добра възможност да попътувате до такива дестинации, за да се насладите на естествената красота на Млечния път.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини