17-годишен открива планета на третия ден от стажа си в NASA

4
1297
Артистична илюстрация на планетата TOI 1388b заедно с двете ѝ звезди. Източник: NASA

Тийнейджър от Скарсдейл, щата Ню Йорк, прави откритие от световна важност – той открива нова планета. 17-годишният Улф Кукиър кара едва третия ден от стажа си в NASA, когaто открива нова планета на 1 300 светлинни години от нас в съзвездието Живописец. И нещо повече – това е първата планетна система около двойна звезда, открита от космическия апарат TESS на NASA.

17-годишният Улф Кукиър

Планетата, която е официално наименувана TOI 1388b, е с маса седем пъти по-голяма от масата на Земята. Тя обикаля около две звезди, което означава, че там биха се наблюдавали два залеза, подобно на небезизвестния Татуин – родната планета на Люк Скайуокър в „Междузвездни войни“.

Залези на планетата Татуин, „Междузвездни войни“

Според данни на NASA, едната звезда, около която планетата орбитира, е 10% по-масивна от нашето Слънце. Другата е с три пъти по-малка маса от него. Двете звезди в системата се завъртат една около друга за около 15 дни. Планетата пък завършва пълна обиколка около тях за 95 дни.

Методът, по който телескопът TESS засича планети е чрез оценка на количеството светлина при преминаване на обект между звездата и нас. Този метод се нарича пасажен метод за откриване на екзопланети. Чрез изследване на данни от телескопа се търсят повтарящи се спадове в светимостта на звездата, които се дължат на обикаляща я планета.

Пасажен метод. Когато планетата премине пред звездата, светимостта намалява.

В обръщение към пресата, изследователят от института SETI и ментор на младия стажант, Веселин Костов, пояснява, че човешкото око е по-оборудвано да засича определени шаблонни промени, отколкото програмиран алгоритъм. Това прави работата уместна за стажанти.

Улф прекарва лятото си като стажант в центъра на NASA Goddard Space Flight. Преглеждайки данни от телескопа TESS, той забелязва аномалия.

„Преглеждах данните за всичко, което ни бяха инструктирали“, казва Кукиър. „На третия ден от стажа ми, забелязах сигнал от системата TOI 1388. Първоначално си помислих, че той е предизвикан от преминаване на едната звезда пред другата, но времетраенето не съвпадаше. Оказа се, че е планета!“

Все още ученик, Кукиър прави откритие, което го нарежда до водещи американски изследователи. Тийнейджърът става съавтор на публикация относно откритието през Юни. Тя все още се преглежда.

Работата на Кукиър бе представена официално тази седмица на 235-тата среща на Американското астрономическо общество в Хонолулу.

От пускането в работа на телескопа TESS през 2018 г. той е открил 37 потвърдени екзопланети и още 1 500 кандидати за такива.

Космическият телескоп TESS, който има за цел откриването на екзопланети по пасажния метод

От NASA казват: „Очакваме мисията TESS да изследва стотици хиляди системи от двойни звезди през първоначалната ѝ двугодишна фаза. Така че се надяваме още много подобни планети да бъдат открити.“

Чрез това откритие, ние се доближаваме до по-доброто разбиране за образуването и еволюцията на системите от двойни звезди.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари