5 изключителни постижения на радиотелескопа Аресибо

0
529
Отрязък от Съобщение от Аресибо. Eлeмeнтът в цeнтъpа изобразява чoвeшĸoтo тялo, влявo от него е показана cpeднaтa виcoчинa нa възpacтeн мъж в CAЩ (1,764 м.) в двоичен код, а вдяcнo е изобразено колко нaбpoявa чoвeчecтвoтo пpeз 1974 г. – пpиблизитeлнo 4,3 милиapдa (отново в двоичен код). Източник: Wikimedia Commons

5. Лед на Меркурий

Трудно е да си представим, че на горещия Меркурий може да има лед, поради близкото му съседство със Слънцето. Наблюденията на Аресибо от началото на 90-те години обаче дават индикации, че в сенчестите райони в някои кратери на полюсите на Меркурий се задържа воден лед. По-късно космическата сонда MESSENGER на NASA потвърждава тези наблюдения. Това откритие повдигна въпроса дали лед може да има и в сенчестите кратери на Луната – предположение, което в края на октомрви 2020 г. се потвърди.

Mercury's North Pole
Изображение на Меркурий, направено от содата MESSENGER на NASA през 2011 и 2012 г. Тогава се потвърждава предположението на Аресибо за съществуването на воден лед в сенчестите райони на полюсите на Меркурий (оцветени в жълто). Източник: NASA, JHUAPL, CARNEGIE INSTITUTION OF WASHINGTON, ARECIBO OBSERVATORY

4. Повърхността на Венера

Венера е обгърната от плътна облачна покривка, поради наличието на засилен парников ефект на планетата. Радарите на Аресибо обаче успяват да пробият тази завеса още през 70-те години и да ни разкрият повърхността на скалистата планета. Неговите изображения разкриват доказателства за минала тектонична и вулканична активност на планетата, което позволява на изследователите да картографират терена.

radar image of Venus' surface
Радарно изображение на повърхността на Венера от 1971 г. Източник: CAMPBELL/CORNELL UNIVERSITY
2015 image of Venus
Аресибо успява да покаже отчетливи изображения на повърхността на Венера. Това изображение от 2015 г. изобразява северното полукълбо на планетата. Източник: SMITHSONIAN INSTITUTION, NASA GFSC, ARECIBO OBSERVATORY, NAIC

3. Радарни изображения на астероиди

Аресибо каталогизира характеристиките на голям брой околоземни астероиди. През 1989 г. обсерваторията създава радарно изображение на астероида 4769 Castalia, разкривайки първата космическа скала с неправилна форма. Оттогава Аресибо разкрива редица интригуващи астероиди, сред които и такива, които се обикалят взаимно, групирани по два и по три. Разбирането на характеристиките и движението на околоземните астероиди ни помага да определим кои от тях биха могли да представляват опасност за Земята и как те могат да бъдат безопасно отклонени.

216 Kleopatra asteroid images
Радарните изображения на Аресибо от 2000 г. разкриват странната форма на астероид на име 216 Kleopatra, наподобяваща кокал. Източник: WSU, NAIC, JPL/NASA

2. Планети около пулсари

Първите планети, открити около друга звезда, са три малки скалисти екзопланети, обикалящи около пулсара PSR B1257+12. Откритието им е донякъде случайно – при ремонт на Аресибо, той е оставен продължително да „гледа“ в една точка от небето. По време на тези наблюдения случайно в зрителното поле на телескопа попада пулсара PSR B1257+12. Малки колебания в периода на радиоизлъчването на пулсара показват, че звездата се „клатушка“ в резултат от гравитационното привличане на три планети.

1. Съобщение от Аресибо

Обсерваторията Аресибо излъчва първото радиосъобщение, предназначено за извънземна аудитория, през ноември 1974 г. Това прочуто съобщение, известно като Съобщение от Аресибо, е най-мощният сигнал, изпращан някога от Земята, отчасти предназначен да демонстрира възможностите на новия мощен радиопредавател на обсерваторията.

Съобщението, излъчено към клъстер от около 300 000 звезди на разстояние 25 000 светлинни години, се състои от 1679 бита информация. Под формата на двоични кодове съобщението подробно представя компонентите на ДНК, човешката фигура, схема на Слънчевата система и други научни данни.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари