5 изумителни факта за галактиката Андромеда

3
1329
Галактиката Андромеда. Източник: Pixabay

5Много имена

Най-детайлното изображение на галактиката Андромеда, с което разполагаме. Можете да изтеглите изображението в оригинален размер тук. Източник: NASA, ESA, J. Dalcanton, B.F. Williams, and L.C. Johnson (University of Washington), the PHAT team, and R. Gendler

Галактиката Андромеда носи различни официални имена – M31, Messier 31, NGC 224 и мъглявината Андромеда.

Имената M31 и Messier 31 са дадени на галактиката от френския астроном Чарлз Месие. Toй създава каталог, който носи неговото име Messier Catalogue, включващ 110 астрономични обекта. Месие се фокусира върху изследването на комети и затова каталогизира наблюдаваните небесни обекти, които не са комети. Андромеда заема позиция 31 в този каталог и от там идва обозначението. Името NGC 224 галактиката получава от друг каталог, наречен New General Catalogue (NGC).

Защо обаче обект, за който знаем, че е галактика, e бил наричан мъглявината Андромеда? Всъщност до началото на XX в. се смята, че обектът, наблюдаван за пръв път от астронома Уилям Хершел, е мъглявина, която се намира в Млечния път. Едва през 1923 г. Едуин Хъбъл предоставя наблюдателни доказателства за извънгалактичната същност на Андромеда.

А самото име „Андромеда“ галактиката получава, тъй като се намира в съзвездието Андромеда. В гръцката митология Андромеда е дъщеря на цар Цефей и царица Касиопея. Когато Касиопея се хвали, че дъщеря ѝ е по-красива от нереидите, богът на моретата Посейдон се ядосва, тъй като неговата съпруга е нереидата Амфитрита. Тогава той изпраща морското чудовище Кит да опустоши крайбрежието на Етиопия като божествено наказание. Принцеса Андромеда е прикована към скала, за да умилостиви чудовището, като бъде пренесена в жертва, но е спасен от Персей.

4Андромеда в числа

Изображение на галактиката Андромеда в инфрачервения спектър. Източник: NASA/Spitzer

Андромеда е спирална галактика на разстояние 2,5 милиона светлинни години от Земята. Тя е най-близката голяма галактика, съизмерима с Млечния път. Диаметърът ѝ е 220 000 светлинни години. За съпоставка, диаметърът на Млечния път е около 105 700 светлинни години. Ако обърнем това в километри, ще получим число с 18 нули.
Оценено е, че галактиката съдържа 1 трилион звезди – два пъти повече от тези в Млечния път.

Относно масата на Андромеда, съществуват различни предположения. По последни изчесления от 2019 г., базирани на скоростта на бягство (escape velocity), масата на галактиката е равна на 0.8×10^12 слънчеви маси. Масата на нашата звезда е приблизително 2×10^30 килограма.

Видимата звездна величина (мерна единица за видимата яркост на обект в небето) е 3,4. Това я прави един от най-ярките обекти в небето, особено ако я наблюдаваме от район без светлинно замърсяване.

3Формиране на галактиката

Екип от астрономи на NASA засне „двойното ядро“ в центъра на съседната спирална галактика М31, с помощта на Hubble Space Telescope. Източник: Tod R. Lauer, NASA

Установено е, че галактиката Андромеда е образувана преди 10 милиарда години, в следствие от редица последователни сблъсъци на малки протогалактики (млади галактики). В продължение на 100 000 милиона години галактиката е била сияйна инфрачервена галактика, поради засиленото звездообразуване. Преди 2-4 милиарда години галактиките Андромеда и Триъгълник (M33) са били много близо една до друга, което поддържа бързите темпове на звездообразуване в диска на Андромеда.

През последните 2 милиарда години темпът на звездообразуване в Андромеда спада до момент, в който почти спира. Следва период на бурни взаимодействия между Андромеда и няколко сателитни галактики, като М32 и М110. Смята се, че галактическо сливане преди около 100 милиона години е отговорно за наличието на диск от газ, въртящ се в обратната посока на галактиката, разположен близо до ядрото на Андромеда.

2Наблюдение от Земята

Съпоставка на видимата големина на галактиката Андромеда и пълната Луна, ако двете бяха с еднаква видима звездна величина. Андромеда има видима зведна величина от 3,44, а пълната Луната – минус 12,6. (Колкото по-голяма е стойността на видимата звездна величина, толкова по-слаба е яркостта на обекта). Източник: Credit ESA/NASA/JPL-Caltech/B. Schulz (NHSC)

Тъй като галактиката Андромеда притежава видима звездна величина от 3,4, тя е достатъчно ярка, за да може да се наблюдава от Земята. Както съзвездието, така и галактиката Андромеда са видими от почти целия свят, но не и през цялата година. Ако искате да наблюдавате галактиката, най-добрият период за това е през есента между септември и ноември. Тогава и съзвездието, и галактиката изгряват от изток след залез Слънце.

С телескоп могат да се наблюдават и двете ѝ най-ярки сателитни галактики М32 и М110.

1Сблъсък с Млечния път

Симулация на сблъсъка на Андромеда и Млечния път. Източник: NASA

Галактиката Андромеда се приближава към нашата галактика Млечен път със скорост от 110 км/с. Изчислено е, че скоростта ѝ на приближаване към Слънцето е 300 км/с. Това е така, защото Слънцето орбитира около центъра на Галактиката ни със скорост около 225 км/с. Това прави Андромеда една от стоте галактики, при които наблюдаваме синьо отместване, тоест които се приближават към нас. Изместването встрани на галактиката по пътя ѝ към Млечния път е незначително, следователно се очаква сблъсък между двете галактики след около 4 милиарда години.

Най-вероятният резултат от подобен сблъсък е сливането на двете галактики и формирането на една гигантска елиптична галактика. Такива събития не са рядкост при галактиките, които са част от групи от галактики (Млечният път и Андромеда са част от Местната група). Бъдещето за Слънчевата система при такъв сблъсък не може да се определи със сигурност, но се смята, че има голям шанс тя да оцелее.

Повече информация за сблъсъка между Андромеда и Млечния път, можете да намерите тук.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари