5 космически мисии, които човечеството очаква с нетърпение

4
994
Източник: Pixabay

5Dragonfly

Артистично изображение на мисията Dragonfly. Източник: NASA/JHU-APL

Проект на: NASA
Крайна цел: Титан
Изстрелване: Април 2026 г.
Кацане: Декември 2034 г. 

Dragonfly е мисия на NASA, която ще цели да изпрати роботизиран апарат до Титан, най-голямата луна на Сатурн, за да изучава нейния химичен състав и условията ѝ за живот. Изследванията ще се провеждат от различни места на повърхостта на Титан, тъй като апаратът ще извършва поредица от вертикални излитания и кацания.

Титан е уникален с това, че има сложен и богат на въглерод химичен състав, а повърхността изобилства от вода и лед. Смята се, че под повърхността на луната се крие воден океан, което я прави високоприоритетна цел от астробиологична гледна точка. Мисията беше предложена през април 2017 г. по програмата Нови граници (New Frontiers) на NASA от Лабораторията за приложна физика Джон Хопкинс и беше избрана от дванайсет предложения през декември 2017 г.

Повече информация ще намерите тук.

4Psyche

Артистично изображение на мисията Psyche. Източник: NASA

Проект на: NASA
Крайна цел: 16 Психея
Изстрелване: 2022 г.

Мисията Psyche представлява пътуване до металния астероид 16 Психея, обикалящ около Слънцето в астероидния пояс между Марс и Юпитер. Той е най-големият от металните астероиди от М-клас (астероиди с неясен състав, като някои са съставени изцяло от желязо и никел, а други – от примеси на метали и скали). По приблизителни оценки той съдържа цели 0,1% от масата на целия астероиден пояс. Това, което го прави уникален, е, че той изглежда като ядро на ранна планета, съставено от никел и желязо – едни от градивните елементи на нашата Слънчева система. Смята се, че това се е случило вследствие на сблъсък, който „изхвърля“ външната обвивка, оставяйки само желязното ядро.

Поради високата му металичност, се смята, че той много прилича по състав на ядрото на нашата планета. Цел на мисията е да научи повече именно за тези неизследвани досега градивни елементи, които участват и във формирането на една скалиста планета. По този начин индиректно ще добием представа за ядрата на планетите от земен тип.

Повече информация ще намерите тук.

3Mars 2020 

Артистично изображение на мисията Mars 2020. Източник: NASA/JPL-Caltech

Проект на: NASA
Крайна цел: Марс
Изстрелване: 17 юли 2020 г.
Кацане: 18 февруари 2021 г.

Мисията Mars 2020 е част от Програмата за изследване на Марс на NASA, която ще се проведе с помощта на марсохода Perseverance. Очаква се той да изследва повърхността на Марс, като ще събира данни за геоложките процеси и историята на планетата. Освен това марсоходът ще направи оценка за възможността за живот на Марс в миналото.

Perseverance също така се очаква да събере проби от повърхността на Червената планета за потенциална бъдеща мисия за връщане на пробите на Земята. Мисията Mars 2020 беше обявена от NASA на 4 декември 2012 г. на есенната среща на Американския геофизичен съюз в Сан Франциско. Размерът на марсохода е подобен на средния за лек автомобил, но тежи с над 1000 килограма по-малко, а дизайнът му е заимстван от марсохода Curiosity. Perseverance ще бъде оборудван с много инструменти, които вече са произведени и тествани, като един от тях ще бъде хеликоптер-дрон.

Повече информация ще намерите тук.

2JUICE 

Артистично изображение на мисията JUICE. Източник: ESA

Проект на: ESA
Цел: Ганимед, Калисто и Европа
Изстрелване: 21 май 2022 г. – 10 юни 2022 г.

Мисията JUICE (JUpiter ICy Moon Moon Explorer) представлява междупланетен космически кораб, разработен от Европейската космическа агенция (ESA) с Airbus Defense and Space като основен изпълнител. Мисията ще проучи три от Галилеевите луни на Юпитер: Ганимед, Калисто и Европа (с изключение на вулканично активната Йо), за които се смята, че съдържат течна вода под повърхността си. Това ги прави потенциално обитаеми обекти.

Космическият кораб е предназначен за изстрелване през пролетта на 2022 г. и се очаква да достигне Юпитер през октомври 2029 г. след пътуване в продължение на малко над 85 месеца. Основни цели на мисията са изследване на океанските слоеве на споменатите луни, топографско и геоложко картографиране и измерване на магнитното поле на луните.

Апаратът ще се фокусира върху химичния състав на водния свят на Европа, който е от съществено значение за поддържане на живота. Той ще търси следи от органични молекули върху всички компоненти на повърхността на луната. Освен това, JUICE ще проведе първото подпочвено звуково изследване на Европа, като така се очаква да се определи минималната дебелина на ледената кора в различните региони.

Повече информация ще намерите тук.

1James Webb Space Telescope

Артистично изображение на мисията JWST. Източник: ESA

Проект на: NASA/ESA/CSA/STScI
Изстрелване: 31 октомври 2021 г. 

Tелескоп на James Webb Space Telescope (JWST) е космически уред, който се планира да бъде един от наследниците на Hubble Space Telescope. JWST ще осигури по-добрa инфрачервена разделителна способност и чувствителност спрямо Hubble и ще даде възможност за широк спектър от изследвания в областта на астрономията и космологията. По този начин той ще позволи провеждане на наблюдения на някои от най-отдалечените събития и обекти във Вселената, като например формирането на първите галактики.

Негови основни цели са:

• Търсете на светлина от първите формирани галактики.
• Определяне на начина на еволюция на галактиките от тяхното формиране до сега.
• Наблюдаване на образуването на звездни системи от първоначалните етапи до образуването на планетарни системи.
• Измерване на физичните и химичните свойства на планетарните системи, включително тези на обектите в нашата Слънчева система, и проучване на възможността за наличие на живот в тези системи.

Повече информация ще намерите тук.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари