50 години от кацането на Луноход 1 на Луната

Той е първият апарат с дистанционно управление, достигнал повърхността на друго космическо тяло.

5
472

Днес се навършват 50 години от кацането на първия подвижен апарат, успешно кацнал на Луната. На 17 ноември 1970 година на естествения спътник на нашата планета успешно каца Луна 17, която пренася Луноход 1.

Първият подвижен апарат с дистанционно управление, задвижен успешно да повърхността на чуждо космическо тяло работи в продължение на 322 земни дни, като за това време изминава над 10 км по лунната повърхност. В Русия годишнината от мисията ще бъде отбелязана, но без особени тържества заради ситуацията около Covid-19.

Историческата мисия стартира седмица по-рано на 10 ноември с изстрелването на Луна 17, която 5 дни след това вече се намира в окололунна орбита. Именно на днешния ден, преди 50 години тя каца на естествения ни спътник.

Първият луноход тежи 756 кг, дължина 4,5 метра и широчина  2.1 метра. Висок е около 190 см и се придвижва с 8 колела, всяко оборудвано с отделен мотор. Апаратът се захранва от слънчеви панели, монтирани на капака с обща площ 3,5 m² и мощност 180 W. Има и сребърно-кадмиеви акумулатори с капацитет 200 Ah, както и радиоизотопен генератор, работещ с полоний-210, който го спасява от нощния студ достигащ минус 150 градуса.

В горната част на корпуса са монтирани две антени, четири камери и уреди за измерване. Оборудването включва рентгенов спектрометър, рентгенов телескоп, детектори на космически лъчи и лазерна установка. Дистанционно го управляват два екпа, които работят на смени. Всеки един от тях включва командир, управляващ движението, бординженер и човек, който следи насочеността на антените.

Първата мисия на лунохода е да изследва лунната повърхност на различни места. Благодарение на него е измерена радиоактивността и рентгеновото излъчване, направен е и химически анализ на почвата. Мисията официално приключва близо година по-късно – на 4 октомври 1971. За времето на своята работа луноходът прави над 20 000 снимки.

3.9 7 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари