NASA инсталира инструменти за взимане на проби от скали на марсохода Mars 2020

3
406

Продължава работата по марсохода Mars 2020. NASA ще изстреля превозното средство на мисия към Червената планета през следващото лято. В момента учените на агенцията работят по посока на това да се уверят, че машината е готова да се приземи и да вземе проби от повърхността на планетата. Планът е тези проби да се донесат на Земята.

Ключова част от системата за извличане на проби е инсталирана на марсохода

Според Агенцията, екипът успешно е инсталирал въртележката с набор от приставки, които ще позволят взимането на различни видове проби. Машината ще избира от различните бургии според поставената задача.

Шест от деветте бургии са за дълбаене, две от тях са за остъргване на повърхността, а третата е за копаене в смес от почва и скала. Изтъркването на повърхността ще се прави с цел проучване на повърхности, които не са повлияни от заобикалящата среда. Това е възможно след премахването на горния слой скали.

Другите два типа приставки ще събират пробите в специални контейнери. Контейнерите ще се поставят в самите бургии, преди да започне дупченето. Те ще се запълват като част от процеса по пробиване, след това капсулата се вади и се съхранява в марсохода.

Ако всичко върви по план, излитането на Mars 2020 ще е на 17 юли, 2020-та. Кацането трябва да е на 18 февруари, 2021-а – на кратера Джезеро.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
AxOx
AxOx

Те бургии се чудят как да сложат на една мини машина за Марс, а аз слушайки Илон Мъск мислих, че сме готови да заживеем там?!
На това му се виkа разлика между фантазии и реалност.

Кольо
Кольо

NASA са си на нивото, което ги остави със смъртта си Вернер фон Браун, или съвсем малко, нищожно малко, по-напред.

Kuzmanovv
Kuzmanovv

😀 😀 😀 – проблема е, че ВСИЧКО трябва да е автоматично❕- а това е доста трудно, защото НЕ може да се предвидят всички … 🤔 … затруднения и сценарий. За справка : последният сондаж на Марс тръгна накриво ☺ заради пясък ( нещо меко ❔) и … край 😨 – машината се „шашка“ и спира. Сега се замислете 🤔, ако там е ЧОВЕК ще реши проблема за … 5 секунди, така че Мъск не е фантазьор, а реалист – за да се свърши нещо на Марс ♂, а и на Луната 🌙 – просто трябват ХОРА. Никакви роботи 🤖… Виж още »