NASA отново отложи пускането на Джеймс Уеб телескопа заради коронавируса и технически детайли

0
223

NASA отново отлага пускането на космическия телескоп Джеймс Уеб. Този път, новата дата е 31 октомври, 2021 година. Последният план беше за пускане през март, 2021.

JWST трябва да бъде наследника на телескопа Хъбъл. Излитането му от Земята обаче доведе до редица проблеми, а новите са допълнително подсилени от настоящата пандемия.

Следващото поколение телескоп, който трябва да стигне по-далеч, от който и да е друг, трябваше да излети отдавна. Предишното над двугодишно отлагане през 2018 бе породено от работническа грешка и проблеми с хардуера. Според официални лица, вече всичко вървяло добре, поне докато COVID-19 не се появил.

От Агенцията отбелязват, че разходите, които ще произлязат от отлагането, няма да надвишат поставената от Конгреса на САЩ бюджетна граница от $8.8 милиарда

Почти половината закъснение е заради коронавируса, който забавя работата в Northrop Grumman, основен изпълнител на проекта. Другите четири месеца ще са необходими, за да се подготви новата дата.

Например, след като телескопът е напълно сглобен (очаква се това да стане следващия месец), ще бъде извършен критичен акустичен и вибрационен тест. Техниците искат отново да отворят и да приберат масивният слънчев щит с големина на тенис корт.

Плановете са следващото лято NASA да пренесе Джеймс Уеб на европейската площадка във Френска Гвиана, от където ще тръгне към Космоса. Ще бъде на борда на европейската ракета Ariane. Трябва да стигне на 1.6 млн. Километра от Земята.

Хъбъл трябва да работи поне до 2030 година

NASA иска двата телескопа да се припокрият в работата си за известно време, докато новият започне да действа пълноценно.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари