fbpx
9.1 C
София

NASA търси доброволци за откриване на екзопланети

Най-четени

Още днес можете да помогнете на NASA в откриването на екзопланети – светове извън Слънчевата система, чрез новосъздадена платформа, наречена Planet Patrol. Тя позволява на обществеността да си сътрудничи с професионални астрономи чрез анализиране на изображенията, заснети от телескопа TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite).

В началото на месец октомври 2020 г. Американската космическа агенция стартира проект за гражданска наука, наречен Planet Patrol. С него се призовават доброволците по целия свят да сортират изображения, събрани от космическия телескоп TESS.

„Автоматизираните методи за обработка на данните от TESS понякога не успяват да уловят обекти, които приличат на екзопланети, но не са“, споделя в изявление Веселин Костов, ръководител на проекта Planet Patrol и изследовател от Центъра за космически полети „Годард“ в Грийнбелт, Мериленд. „Човешкото око е изключително добро в засичането на такива „самозванци“ и затова ние се нуждаем от помощници, които да разграничат истинските екзопланети от двойниците им.“

На видеото долу е представен проектът Planet Patrol:

Телескопът TESS е изстрелян в околоземна орбита през април 2018 г. Той търси извънземни светове, с помощта на т. нар. пасажен метод, който се основава на спад в светимостта на звездата, причинен от преминаваща пред нея планета. Такива спадове обаче могат да имат и други причини – например естествени промени в светимостта на звездата или пасаж (преминаване) на друга звезда.

Фалшиви кандидат-екзопланети

Екипът на TESS използва алгоритми за анализ на огромния набор от данни на телескопа и премахване на фалшиви кандидат-екзопланети. Компютрите обаче далеч не са надеждни и затова изследователите имат нужда от човешка помощ. Любители астрономи вече изследват графиките на светимостта на звезди, предоставени от TESS, като част от програмата Planet Hunters TESS, ръководена от Оксфордския университет.

Артистична илюстрация на космическия телескоп TESS. По време на двугодишната първoначална мисия се очакваше TESS да открие около 1250 екзопланети около целеви звезди и още 13 000 екзопланети, орбитиращи около случайни звезди в полето на наблюдение. Към днешна дата TESS е идентифицирал 2316 кандидат-екзопланети, от които 74 са потвърдени. Източник: NASA

Новият онлайн проект Planet Patrol се ръководи от NASA, института SETI (Search for extraterrestrial intelligence), Научния институт в Балтимор и платформата за сътрудничество на гражданите в науката Zooniverse. Платформата работи като задава въпроси на доброволците относно изображения на потенциални екзопланети. Техните отговори ще помогнат на екипа на мисията да намали кандидатите за последваща проверка.

„Всички ние плуваме в едно и също море от данни, само че с различно загребване“, споделя Марк Кухнер, научен служител в Дирекцията по научни мисии на NASA.

Повече информация можете да намерите на сайтовете на Planet Patrol и Planet Hunters TESS.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини