NASA обяви, че ще наеме SpaceX да изстреля най-новата ѝ рентгенова обсерватория в космоса. Това е шестият договор на компанията на Мъск по Lunch Service Program.

Прогнозната цена е $50.3 милиона. Това е сравнително евтин проект по стандартите на NASA. Една от причините да се избере SpaceX е, че се предлага изстрелване с голяма ракета Falcon 9 на по-ниска цена от това, което предлагат други компании с по-малки ракети.

Обсерваторията ще излети на борда на ракетата от площадка 39А във Флорида. Планирано е да се случи през април 2021 година.

„За SpaceX е чест, че NASA продължава да се доверява на нашата техника да доставя важни научни товари до орбита“, казва в изявление Gwynne Shotwell, президент и главен оперативен директор на SpaceX.

Обсерваторията Imaging X-Ray Polarimetry Explorer (IXPE) ще разполага с три телескопа, които да изследват космически рентгенови лъчи. По-точно тяхната поларизация. NASA се надява по този начин да разбере как те биват създадени от неутронни звезди и пулсарни вятърни мъглявини

Това ще е първата обсерватория, която ще изследва специално поларизацията на рентгеновите лъчи. На практика ще може да се провери дали астрономите могат да извлекат полза от този тип информация. Ако проектът е успешен, в бъдеще ще се разположат още такива инструменти в космоса.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мартин Добрев
Мартин Добрев

На които му е интересно как са засечени силните ренгенови лъчи които идват от космоса да прочете за Ligo лабораториите

Той
Той

Щом не да подписали търг…