fbpx
2.2 C
София

Voyager 2 ни „поздравява“ от разстояние 18 милиарда километра

Най-четени

На 29 октомври 2020 г. NASA възстанови контакт със своя космически кораб Voyager 2, който е изстрелян през далечната 1977 г. В момента сондата е на разстояние повече от 18,6 милиарда километра от Земята. Тя е далеч отвъд слънчевата хелиосфера – областта, в която се простира плазмата, излъчена от Слънцето, позната още кaто слънчев вятър. Космическата сонда беше оставена „без надзор“ за период от 7 месеца от месец март тази година, докато се извършваше ремонт на радиоантената Deep Space Station 43 (DSS43), чрез която тя получава команди. 

През октомври 2020 г. операторите на мисията изпратиха серия от тестови команди до Voyager 2 с помощта на антената DSS43. От NASA споделиха в изявление, че с изпълнение на подадените команди сондата потвърждава изправността на комуникационната система.

Антената DSS43 в Канбера, Австралия. Източник: NASA

Откакто антената DSS43 беше спряна от употреба в средата на март за ремонт, операторите на мисията все още получаваха актуализации за здравето на сондата, както и научни данни, но не можеха да изпращат команди до нея. Изпратените наскоро команда до Voyager 2 успешно тестваха новия хардуер, инсталиран на антената DSS43. Той е част от мрежата на Deep Space на NASA, която представлява поредица от радио съоръжения, разположени равномерно на Земята – в Канбера, Голдстоун, Калифорния и Мадрид.

Модернизиране на електрониката

Сред подобренията на DSS43 са два нови радиопредавателя. Единият от тях, който се използва за комуникация с Voyager 2, не е заменяен от повече от 47 години. Освен това бяха модернизирани отоплителното и охлаждащо оборудване, захранването и други елементи на електрониката, необходими за работата на новите предаватели. От NASA заявиха, че успешното свързване с Voyager 2 е индикатор, че сондата ще бъде в пълна изправност до февруари 2021 г.

Тази видео презентация съчетава анимация, действителни снимки и данни от срещата между Voyager 2 и Нептун. Източник: NASA

Въпреки че и двете сонди на мисията Voyager – Voyager 1, изстреляна на 5 септември 1977 г., и Voyager 2, изстреляна 16 дни преди своя близнак, са напуснали хелиосферата, нито един космически кораб все още не е напуснал Слънчевата система и няма да я напусне скоро. Счита се, че границата на Слънчевата система е отвъд външния ръб на облака на Оорт – съвкупност от малки обекти, които все още са под влиянието на гравитацията на Слънцето. Ширината на облака на Оорт не е известна точно, но се смята, че той започва от около 1000 астрономически единици (AU – разстоянието Земя-Слънце) от Слънцето и се простира до около 100 000 AU. Ще отнеме около 300 години, за да достигне Voyager 2 до вътрешния ръб на облака на Оорт и 30 000 години, за да прелети отвъд него.

Източник: NASA

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Шишо
Шишо
1 година

А руцките сонди кога ще се обадят? Стига писа за тия от цивилизованите държави. То не бяха кацания на метеорити, то не бяха вояджъри, такива около луните на А, Б, Ц. Стига бе. Дайте път на истинското усвояване на космоса за мирни цели както се казваше едно време. ааааааааа 🙂

Нови ревюта

Подобни новини