Коя държава би спечелила в Олимпиадата по програмиране

1
366

Коя държава има най-добрите програмисти в света?

 

Мнозина биха предположили, че това е САЩ. В кара на краищата, именно САЩ е домът на светила като Бил Гейтс, Кен Топсън, Денис Ричи и Доналд Кнут. Но да не забравяме, че Индия е най-бързо развиващата се страна с голяма концентрация на качествени програмисти. А и руските хакери са много добри. Има ли начин да се разбере коя държава е най-добра в това отношение?

Уеб-порталът HackerRank, който предлага безплатни уроци и задачи по програмиране, както и други материали, публикува своето проучване, с което с достатъчна точност определи, кои държави имат най-добрите програмисти. В челната тройка са Китай (100 точки), Русия (99,9 точки) и Полша (98). Гигантите като САЩ и Индия са съответно на 28-мо и 31-во място. България е на съвсем достойното 12-то място с показател 87,2 точки.

 

САЩ и Индия имат най-голям брой програмисти, които обаче не се представят много добре според предизвикателствата на HackerRank.

Ако се интересувате от програмиране, определено ще се запитате коя страна дава най-добра „реколта“ от програмисти. Най-новият отчет на HackerRank дава свой отговор на този интересен въпрос. Използвани са многобройни критерии от различни области, направени са най-различни класации. Според HackerRank, България е най-добра в програмирането на Java и Python, Руснаците са най-добри в алгоритмите, а Китайците – в структурите и базите данни.

 

HackerRank подчерта, че ако днес бъде проведена хакерска Олимпиада по програмиране, Китай ще вземе златото, Русия среброто, а Полша ще грабне бронзовия медал.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари