Крадат ПИН кодове с термални камери

5
129

Най-новата технология за кражба на ПИН кодове и номера на кредитни карти включва използването на камери, които снимат промените в температурата пред тях. Доскоро този вид камери бяха големи и ужасно скъпи, но с развитието на технологиите те станаха достъпни за всеки, включително и за крадците на пари от банкови сметки, информира Gizmodo.

Всеки банкомат притежава клавиатура с големи копчета, чрез които се подават команди и се въвеждат ценните ПИН кодове. За кратко, след употреба, по клавиатурата остават топлинни следи, чрез които може да бъде разгадан тайният код. Нещо повече, разликите в температурата позволяват на измамниците да отгатнат и реда, в който човек е въвел цифрите. Термалната камера е полезна, защото позволява на измамниците да разгадаят кода дори след като клиентът си е тръгнал от банкомата.

Експерти по сигурността са решили да тестват колко ефективни са термалните камери при различните видове банкомати. При устройствата с метални копчета не е постигнат значителен успех, но при тези с пластмасова клавиатура ПИН кодовете са били разгадани с 80% успеваемост 10 секунди след въвеждането и с 60% след 45 секунди. Времето е предостатъчно за да осигури на крадците добра печалба.

Едно от големите предимства на термалните камери е, че вършат работа дори ако човек е закрил клавиатурата с другата си ръка, докато въвежда своя ПИН. В такава ситуация обикновена камера не би могла да свърши работа.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
koko1
koko1

Трябва хубаво да ги опипаш преди и след употреба 😀

mKrotiFy
mKrotiFy

ще натискаме с нещо твърдо и от разстояние 😀

vladolinko
vladolinko

да с глава :Д

angelovarna
angelovarna

След като вкарате ПИН-а се подпирате с ръка на всички копчета и да видим какво ще разгадаят. Ако са метални копчетата може и със запалка да се минат 😀

twisterdk
twisterdk

До сега май не съм срещал банкомат с пластмасови копчета. Пък и след като разбере ПИН кода трябва и картата да ти вземе. А ако ти вземе картата и не ти знае ПИН кода колко неща може да купи от онлайн магазини…