Крадци отключиха и подкараха Tesla, нo се затрудниха със зарядното

13
2439

Електромобилите Tesla не са най-популярните сред автомобилните крадци. Но през последните няколко месеца във Великобритания откраднаха няколко електрически автомобила, като полицията счита, че това е една и съща специализирана банда. Един от тези случаи бе най-подробно заснет от охранителна камера.

Всичко протича през нощта в частен дом в графство Есекс. Използвана е стандартната схема за автомобили с дистанционно. Злоумишленик с чувствителен приемник, който едновременно е и мощен предавател, се опитва да запише сигнала от дистанционното на автомобила. Приетите сигнали се записват с помощта например, на смартфона на втория крадец. Записват се различните модификации на излъчвания сигнал и се съставя собствен вариант, който може да отключи автомобила. Ето как изглежда самата кражба на Tesla.

Интересно е, че атаката е осъществена успешно, но крадците явно не са знаели как да изключат автомобила от зарядната станция. Накрая те все пак изтръгват кабелите и потеглят.

Новото обновяване Version 9.0 на Tesla, излязло този месец, предвижда разнообразни защити от този тип атака. Всеки път се използва съвсем различен радио код, а има и опция, след влизането в електромобила да се въведе PIN код. Но собственикът на тази Tesla не е използвал тези възможности и автокрадците без проблем са подкарали електромобила.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
9 Отговори на коментарите
11 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
11 Автори на коментарите
ПламенNickoMakuluLinuxМеЕDave Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
115
115

До сега еднакъв радиокод ли се е ползвал всеки път? В упътването за алармата на старата ми таратайка от деветдесетте пише, че кода е различен всеки път.

Веселин
Веселин

Била е включена опцията „Passive entry“. Тоест, когато дистанционното се доближи до колата, тя се отключва без да натискаш бутон. Затова единия обикаляше къщата, за да се доближи до дистанционното и да ретранслира сигнала към другия крадец, който стоеше до колата.

МеЕ
МеЕ

Всяка тесла можеш да я заключиш от телефона си където и посвета да е теслата.
youtu.be/-aOjMwlqplg

Явно са откраднали телефона.
Също са искали да открадната и зарядното за теслата
ама
явно е било яко закрепено.

МеЕ
МеЕ

когато дистанционното се доближи до колата, тя се отключва без да натискаш бутон.

Щом като се доближи дистанционно се колата се отключва
значи
като се отдалечи дистанционното се колата се заключва

Ако са ретласирали сигнала
то
след малко колата като прати сигнал на дистационото и то не и отговори(не е в обхвата) то колата ще се заключи
значи не са ретласирали сигнала.

Аз ве аз
Аз ве аз

Бахти разбирачите в тоя сайт 😂

Пенчо
Пенчо

Няма да стигнат далеч, очаквайте скоро статията с залавянето им.

няма нужда да стигат далеч
няма нужда да стигат далеч

Колата със сигурност вече е разфасована на части и батериите и ще бъдат продадени на някой балък, закупил поредната теслА и разбрал след 5 години, че трябва да кихне още 10 бона за нови батерии, ако не иска да зарежда по два часа след всеки час кормуване.

Dave
Dave

Само дето всяка батерия е регистрирана към колата и неможе да се продават туко така части. И второ няма батерия която да е за смяна след 5г, по скоро след 50.

NACHO
NACHO

Оня с анцунга едрият 99 % Българин. 🙂

МеЕ
МеЕ

От перник.

MakuluLinux
MakuluLinux

Браво,хората положиха старание и показаха знания! jajaaj

Nicko
Nicko

260 miles where you going I need 800 miles distance this is my tank fuel to 1000 miles transfer to km 1610 I don’t need stay on the road and I’m paying for this car

Пламен
Пламен

Ко речи?