Кражбата на $81 милиона от централната банка на Бангладеш е осъществена благодарение на $10 хъбове

2
104

В началото на месец февруари 2016 година компютърни престъпници успяха да откраднат $81 милиона от банковата сметка на централната банка на Бангладеш. Пробивът е осъществен на няколко етапа. При първия етап е разкрита уязвимост в защитата на мрежата и са изтеглени всички данни за процесите при една транзакция. Тази информация е получен чрез троянци, инсталирани на компютъра на един от служителите в банката.

 

Хакерите използвали банковата сметка, с която се разпорежда федералната резервна банка на САЩ. Те успели да имитират нареждания на ФБР, с които парите от тази сметка се превеждат към сметките на мошениците. Първоначалният план бил да се измъкне $1 милиард, но поради печатна грешка в изтеглените материали, те успели да преведат „едва“ $81 милиона.

Много специалисти считат, че в този случай банката има голяма вина, понеже с цел икономии, закупила евтини рутери с цена около $10. В този случай икономията е излязла твърде скъпо.

В банките обикновено се поставят маршрутизатори с вградена хардуерна защита, които обаче струват стотици долари. По някакви причини липсата на хардуерна защита е останала незабелязана, а самата мрежа на банката нямала защитна стена и антивирусна защита.

 

Хакерите с един удар са успели да убият не два, а три заека – записали информацията за осъществяване на транзакциите и успели да имитират реални транзакции, прихванали са управлението на транзакциите в банковата система SWIFT и са успели да заличат следите си от незаконните транзакции чак до момента на изтеглянето и превеждането на парите към съвсем други сметки. Наистина, незащитената банкова мрежа е рай за хакера.

SWIFT вече обяви, че на на 25-ти април е стартирано обновяване на системата.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари