Край на роуминга в ЕС от лятото

6
156

Ще говорим и ползваме интернет в Европа в рамките на нормалния абонаментен план, за който сме сключили договор у нас

След дългогодишни преговори и постепенно намаляване на цените в ЕС през последните няколко години, от това лято потребителите нямат да плащат допълнителни такси, когато са в чужбина. За абонатите в България това на практика означава, че ще могат да говорят според абонаментния си план към роден оператор и ползвайки включения пакет услуги, независимо в коя държава, членка на ЕС се намират.

След като изразходва включените в плана си мобилни разговори, интернет, SMS-и и т.н. абонатът, намиращ се в роуминг, няма да плаща повече от залегналите в закона такси, които операторите плащат един на друг, а именно 3.2 евро цента за минута разговор, 1 евро цент за SMS и 7.7 евро за GB данни. От 15 юни тази година операторите в ЕС не могат да таксуват другите оператори повече от 7.7 евро на гигабайт данни в роуминг. От 1 януари 2018 цената ще намалее на 6 евро. Цените ще намалеят още – на 4.5 евро за гигабайт от 2019 година, 3.5 евро през 2020, 3 евро през 2020 и 2.5 евро през 2022.

Добрата новина стана възможна, след като представители на Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия са подписали финалните споразумения, които уреждат таксите на едро в роуминг.

“Снощи премахнахме последната пречка пред принципа “роуминг като у дома”. По-ниските цени на едро дават свобода на действие на операторите да предложат по-ниски цени на потребителите. Държим твърдо на обещанието си, което дадохме на потребителите, че през лятото таксата за роуминг ще отпадне”, каза евродепутатът Паул Рубих тази сутрин, след продължили през нощта преговори, на които беше постигнат пробив за новите цени.

Споразумението трябва формално да бъде гласувано на заседания на Съвета на Европейския съюз и на Европейския парламент.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари