fbpx
15.3 C
София

Краткотрайните интензивни тренировки са бърз и ефикасен начин за укрепване на здравето

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Във времената на COVID-19 пандемията, когато отдалечената работа става все по-масова, а животът все по-заседнал, медицинските експерти правят най-различни изследвания по какъв начин може да се укрепи здравето в тези сложни условия. Не всеки може да си позволи всеки ден да отдели час или час и половина за спорт, но се оказа, че това не е задължително. Ново научно изследване показа, че дори 20 минути интензивна тренировка оказват удивително благотворно въздействие на здравето, но само ако се поддържа висока интензивност на физическите упражнения.

Високоинтензивните интервални тренировки (HIIT, high-intensity interval training), при които кратките, но много енергични физически упражнения се съчетават с кратки периоди на почивка с дълбоко дишане, стават все по-популярни, понеже изгарят мазнините. Но представеното наскоро научно изследване показа, че от HIIT има много по-голяма полза – те повишават пластичността на мозъка и значително подобряват метаболизма.

В своята научна работа канадски и австралийски учени са съсредоточили върху кратковременните, но интензивни тренировки, продължителността на които, включително загряването, не превишава 20 минути, а самите физически упражнения са с продължителност не повече от 15 минути.

СЗО препоръчва в условията на пандемията възрастните да се занимават с умерени физически упражнения от 150 до 300 минути седмично или от 75 до 100 минути седмично с интензивни тренировки. Новата научна работа показа, че кратките HIIT осигуряват аналогични и дори по-големи подобрения в метаболизма, сърдечната дейност и артериалното здраве, въпреки че изразходваните енергия и време са по-малко.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини