Краят на една епоха: днес Япония изключва пейджинговата връзка

6
3540

След 50 години работа Япония прекратява поддръжката на пейджинговата връзка. Последният в страната оператор Tokyo Telemessage ще започне от 00:00 часа тази нощ последователно да изключва поддръжката на пейджърите.

През последните няколко години малките пейджъри се използваха предимно от медицинските работници, при които смартфоните не се препоръчват, понеже не осъществяват стабилна връзка и интерферират с медицинската апаратура. Пейджърите работят с по-дълга дължина на вълната (например с честота 144 MHz) и осигуряват по-устойчиво приемане на сигнала дори и в места, където стандартната мобилна връзка не е достъпна и изпращането на екстрено съобщение на пейджър става по-бързо. Обикновено тези устройства не се налага да се зареждат и е достатъчно всеки месец да се подменя батерията.

Продажбите в Япония на така наречените „покебери“ (джобни камбанки) започнаха през 1968 година от компанията Nippon Telegraph and Telephone Public Corporation, която по това време бе монополист в комуникациите. За да се осъществи връзка с пейджъра бе необходимо да се набере неговия номер от обикновен стационарен телефон, след което малкото устройство подава звуков сигнал.

Първоначално пейджърите се използват от компаниите за връзка със своите служители извън офиса. Но в края на 1980-те години популярността на този вид комуникация нарасна, след което пейджърите получиха възможност да показват кратки съобщения, комбинирайки цифри и текстови символи.

През 1990 година настъпва истински бум за пейджърите в Япония, който е породен предимно от тинейджърите, които измислят хитри комбинации за обмен на съобщения. Сред късите числови съобщения е и „33414“, което на японски език е близко по звучене на „самисиьо“, което означава „самотно ми е“. Друго популярно съобщение е „999“ – серия от три пъти „сан“ деветки „кю“, което много прилича на английското thank you (благодаря).

През 1996 година броят на абонатите с пейджъри вече превишава 10 милиона. Но именно оттогава пейджинговата връзка започва да губи популярност, понеже на пазара започват да се появяват мобилните телефони. Броят на притежателите на пейджъри още повече намалява когато електронната поща, текстовите SMS съобщения и споделянето на фотографии от смартфона стават стандартни опции при мобилните телефони.

Въпреки че мобилният отдел на NTT Docomo прекратява общонационалното обслужване на пейджърите през 2007 година, компанията Tokyo Telemessage продължава да работи в Токио и съседните префектури Сайтама, Чиба и Канагава.

„Пейджърите някога бяха страхотен хит, но броят на потребителите вече е намалял под 1500“, заяви компанията, подчертавайки, че производството на самите хардуерни устройства е прекратено преди 20 години.

Един от последните потребители е Кен Фуджикура, който се свързва с 80-годишната си майка през пейджър. Това бил предпочитаният от възрастната жена начин за комуникация.

Сега тази епоха отива в миналото.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Дядо ти
Дядо ти

19990 Година. Уау

Даниел Десподов
Даниел Десподов

ОК

all
all

не знаех че още съществуват тези устройства.

the professor
the professor

щом са спрели да произвеждат пейджерите преди 20 години, значи тия дето са останали са корави машинки, сега произведен продукт няма да изкара и наполовина…

Dim
Dim

Mм даа, „Made in Japan“ a не China.

pedro
pedro

Аз още не мога да изключа vim