Кредитното бюро Equifax ще плати $700 милиона за допуснато мащабно изтичане на данни

5
333

Бюрото за кредитна история, кредитни оценки и консултации Equifax, ще заплати от $575 до $700 милиона в рамките на постигнатото глобално споразумение с федералната търговска комисия (Federal Trade Commission), бюрото за финансова защита на потребителите (Consumer Financial Protection Bureau) и 50 американски щата.

По този начин ще бъдат удовлетворени претенциите на регулаторните органи и на клиентите, свързани с мащабната кибератака от 2017 година, при която неизвестни получиха достъп до някои лични данни на клиентите на Equifax. Това са номерата на социалните осигуровки, датите на раждане и домашните адреси на около 147 милиона души.

В рамките на това споразумение Equifax трябва да плати $300 милиона на специалния фонд, който ще предостави съответните суми на пострадалите. Фондът ще компенсира и платените кредитни услуги на клиентите на Equifax, пострадали от това изтичане на данни. Ако тази сума се окаже недостатъчна, Equifax ще трябва да добави в сметката на фонда още до $125 милиона. И още, считано от месец януари 2020 година Equifax се задължава всяка година да предоставя по шест безплатни кредитни отчета в продължение на седем години.

Кредитното бюро ще заплати и $175 милиона на 48 щата, както и на окръзите Колумбия и Пуерто Рико. Equifax трябва да плати и още $100 милиона на бюрото за финансова защита на потребителите, които ще се използват за заплащането на глоби на пострадалите потребители.

„Компаниите, които използват лична информация, носят допълнителна отговорност за защитата на тези данни“ – заяви председателят на федералната търговска комисия Джо Саймънс.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Citizen X
Citizen X

Това може да се случи единствено в цивилизованите държави. В мафиотски територии и васални държави, които са такива защото народа е заспал- НИКОГА.

Станислав
Станислав

Пада се по $4,761904762 на човек. НАП изпусна данните на 5 милиона. Тогава НАП трябва да плати 5 милиона по $4,761904762 = $23809523,81 и по днешен курс на БНБ сметнато 41522380,95лв.

sw.hw
sw.hw

В България това няма как да се случи. Нито един лев обещетение няма да получим.

Каубой от запада
Каубой от запада

Ако получиш обещетение, не означава ли че се съгласяваш с това, че са изтекли и някой си джитка с тях?

автоматична защита срещу салам
автоматична защита срещу салам

кредитна история🗽 – реитингова система в китай🏯