Крейг Райт доказа, че той е Сатоши Накамото – създателят на цифровата валута биткойн

0
174

Австралийският предприемач Крег Райт (Craig Wright) представи доказателства за своето водещо участие в създаването на цифровата валута биткойн. Пред BBC, the Economist и GQ, Райт подписа своите съобщения, използвайки криптографски ключове, създадени в зората на развитието на биткойна. Тези ключове са свързани с блоковете в обща верига с блоковете създадени от митичния Сатоши Накамото.

 

По време на демонстрацията Райт каза: „Тези блокове са използвани за изпращането на 10 биткойна до Хъл Фини през месец януари 2009 година в рамките на първата биткойн-транзакция“. Райт съобщи още, че ще публикува и друга техническа информация, която по криптографски път ще потвърди, че именно той е Сатоши Накамото.

Специалистите извършиха криптографски, социални и технически проверки, които едновременно потвърдиха, че Крейг Райт действително е Сатоши Накамото.

Първата научна работа по биткойни с име „Биткойн: многопотребителска P2P система за разплащания“ (Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System) бе публикувана с псевдонима Сатоши Накамото на 31-ви октомври 2008 година. Софтуерът с Open Source код бе реализиран през месец януари 2009 година.

Досега не бе известно, кой точно или коя група хора стоят зад този псевдоним и са реалните създатели на първата в света криптовалута. Журналистите от време на време намираха потенциален кандидат за създател на биткойна, но така и не откриха, кой е създателят на цифровите пари.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за