fbpx
14.8 C
София

Кремъл иска да забрани анонимизиращия софтуер

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Общественият съвет към Федералната служба по безопасност (Федеральная служба безопасности, ФСБ) към Руската федерация е предложила да се забрани използването на анонимизиращи средства на потребителите на Интернет в руското виртуално пространство. Това ще е поредна мярка на Кремъл в опита да се справи с киберпрестъпленията и мошениците в РУНЕТ-а (руското интернет пространство). Освен вътрешен проблем, киберпрестъпността представлява голям външен проблем за Русия като често тя е сочена с пръст за източник на киберзлини едва ли не за целия свят.

Подготвяните мерки, които да забранят използването на анонимизиращ софтуер се отнасят не само до прокси програми и страници, но и до всякакъв софтуер, който има възможност да прикрие интернет адреса и/или данните на интернет потребителя. Освен борба с киберпрестъпленията, въпросната мярка се предприема в случаите, в които потребителите от руското виртуално пространство стигат успешно до ресурс в Мрежата, който е бил забранен за територията на Русия, съобщава руският „Известия“.

За председателя на обществения съвет към ФСБ В.Н.Титов днес било трудно да се определи реалното влияние на Интернет над младежта и в частност над младите в Русия. На срещата на съвета, която се състояла в края на май в Държавния московски университет по вътрешни работи на Русия, Титов обяснява, че всъщност не става дума за тотална цензура над съдържанието, а за баланс между свободата на разпространение на информацията и понасянето на отговорност за нарушаването на защитените от закона права на гражданите.

А тези дни Роскомнадзор блокира за пореден път „Вконтакте“. Разбира се, по погрешка.

Генералният директор на Агенцията по политическа и икономическа комуникация Дмитрий Орлов отива и по-далеч, като заявява в прав текст, че е противник на анонимността в Интернет, понеже тя води до чувство за безнаказаност в потребителите.
Интересно, дали наистина това мислят политиците – че всеки използващ анонимизиращ софтуер потребител на Мрежата е престъпник?

Свободата във виртуалното пространство е трън в очите на много политици и корпоративни магнати. Това не е от вчера. Чувството на властника, че нещо не е в неговата власт едва ли е най-приятното, а китайските дисиденти, сирийските блогъри и други, които ползват анонимизиращи програми, за да не могат да ги открият контролиращите органи явно са едни от най-големите престъпници.

Преди време ви съобщихме за появата на Регистъра на забранени сайтове, който служи за контрол и наблюдение над страниците в РУНЕТ-а (под ръководството на „Роскомнадзор“), които нарушават законите и стимулират омраза, насилие, използването на наркотици или подтикват към самоубийство. Да същия, който на няколко пъти блокира руската социална мрежа „Вконтакте“, а веднъж и Google, правейки невъзможно за ползване на услугите им от много руснаци. И когато говорим за контрол, то е нужно да се спомене едно изключително постижение, което е пример, един от малкото добри примери, в който опита на Държавата да контролира едно свободно пространство като Мрежата дава положителен резултат. И то какъв! Става въпрос за изнесените преди около месец данни, че страниците съдържащи порнографски материали с малолетни, които са регистрирани на територията на Русия са намалели два пъти само за година (горе-долу, откакто функционира и Регистъра). Разбира се тук има участие и обществеността, но водеща роля в случая има властта.

Подготвяните мерки ще са част от предстоящия „Закон за информацията, информационните технологии и защитата на информацията в Руската федерация“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини