Кремъл ще бори опозицията със собствена социална мрежа

0
16

Кремъл обмисля създаването на своя собствена социална мрежа с подобен на Фейсбук вид, където потребителите да могат да качват съдържание и дискутират горещите теми на деня.

Социалните мрежи са отдавна инструмент на опозиционните активисти, но начина по който се ползва Интернет от руснаците, изключва правителствените органи да могат да вземат контрол над интернет-комуникацията по подобие на китайските власти да речем.

Това е накарало власта в Русия да се опита да се бори с опозицията с нейните собствени оръжия.

Министърът на връзките с откритото правителство Михаил Абизов, заяви пред вестник Известия, че мрежата, която е планирано да заработи през юни и ще се ползва от частна инвестиция ще бъде създадена на основата на вече съществуваща страница в Мрежата със странно звучащият адрес russiawithoutidiots.rf.

Сайтът, пуснат по-рано тази година, от тогавашният президент Дмитрий Медведев, позволява на потребителите му да се оплакват от чиновнически своеволия.

Инициативата също така е част от проект, изготвен от Медведев, който понастоящем заема поста на министър-председател, за изграждането на електронно правителство в Русия.

През май тази година, Медведев нареди на всичките си министри да почнат да ползват iPad-устройства и забрани използването на хартия на срещите на министрите.

Водещи анализатори са силно скептични за това, че социалната мрежа на Кремъл ще получи равно място под слънцето в конкуренцията на Фейсбук и Туитър, или на местните „ВКонтакте“ и „Онокласники“.

Според Андрей Солдатов – руски експерт в предоставянето на услуги за сигурност и интернет, ако правителството реши да пусне социална мрежа, хората няма да се включат в нея. Според него това е нереалистична идея.

Гласът на опозицията е особено силен в Интернет. Един от най-яростните противници на политиката водена от Кремъл – Алексей Навални, придоби популярност посредством своя блог.


Гласът на Навални се чу чрез блога му

Още повече, че Кремъл сериозно изостава в участието си във виртуалното пространство. През май, 65-годишният патриарх на руската православна църква патриарх Кирил пусна своя страница в Интернет след серия скандали свързани с името му.


Даже руският патриарх се включи в социалните мрежи преди Кремъл.

„Ако властите не харесват случващото се в Интернет, има само един начин да му се противопоставим. Просто на същата интернет платформа да предложим различни отговори… и да съберем повече привърженици за идеята.“

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари