Крим не е особено засегнат от Интернет-изолацията

0
26

Високотехнологичните компании се отнесоха сериозно към санкциите, наложени от американското правителство. Това е разбираемо, понеже за публични компании, акциите на които се котират в NASDAQ и NYSE, неспазването на изискванията на властите може да доведе до санкции срещу самите компании.

Да проследим накратко какво се случи в Интернет-пространството на Кримския полуостров. В началото на януари Apple блокира акаунтите на кримските програмисти, създаващи приложения за iOS, а на 21-ви януари бе наложена забрана на цялата продукция на Apple. След това стана невъзможно изтеглянето на приложения от App Store.

На 23-ти януари Google деактивира акаунтите на AdSense и AdWords в Крим, а след това стана невъзможно използването на Google Play и обновяването на Chrome.

От 1-ви февруари Dell и HP спряха да внасят и поддържат своята продукция в Крим, а Valve още през декември миналата година изключи Steam.

Оказа се, че жителите на Крим с лекота заобикалят тези ограничения, а големите американски компании си затварят очите. Това е така, понеже едва ли мощна IT-компания ще се лиши от един нелош пазар. Използват се банална подмяна на IP-адреса, VPN тунели и дори Tor-връзки. В някои случаи не е необходимо прилагането на особени усилия – App Store може да се използва, ако се замени географското положение в Apple ID.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари