Линда Чембърлейн работи на място, от което от съпруга ѝ я дели само един коридор разстояние. Тя минава покрай него всеки ден. Понякога спира, за да го поздрави и да разменят няколко думи.

Единственият проблем е, че съпругът ѝ, Фред Чембърлейн, е мъртъв от осем години. Малко след като е издаден неговия смъртен акт, в който като причина за смъртта е посочен рак на простатата, Фрейд бива консервиран – тялото му бива напълнено с медицински клас антифриз, охладено от минус 196 градуса по Целзий и внимателно поставено в гигантска вана с течен азот.

Затова, когато Линда посещава Фред днес, тя му говори през изолирана стена от неръждаема стомана, която охранява 10-метрова камера за съхранение. Фред далеч не е сам. Освен него, в този масивен цилиндър „живеят“ още осем души, а над 170 са запазени в подобни камери в същата стая. Всичките те приживе са избрали телата им да бъдат съхранени при изключително ниски температури, когато починат, за да могат да бъдат „консервирани“ и поставени в състояние на изчакване на един ден от бъдещето, когато съществува технология, с която да могат да бъдат върнати обратно към живота.

Крионично съхранен насред пустинята в Аризона

Линда Чембърлейн е видимо развеселена, когато показва снимки от последната ѝ екскурзия с нейния съпруг, пред журналист от популярния технологичен портал CNET. Тя поставя длан върху хладната стомана и я потупва любящо. Това, че се намира в помещение, което се споделя от още 170 други мъртъвци, далеч не е болезнено за нея.

„Това ме кара да се чувствам щастлива. Защото знам, че те имат потенциал да възстановят живота и здравето си един ден. За мен остават надеждата и възможността някой ден, отново да бъда със съпруга си.“

Компанията Alcor е призната като световен лидер в областта на криониката, предлагайки на клиентите си шанс да запазят телата си консервирани за неопределено време, в което да бъдат в състояние да изчакване, докато един ден бъдат възстановени жизнените им процеси, които правят едно тяло функциониращо, както и пълното им здраве. Очаква се това да бъде възможно благодарение на медицинските открития, които учените по целия свят тепърва предстои да направят. Срещу ниската сума от 220 000 щатски долара, Alcor продава на клиентите си възможността (или на този етап, по-скоро надеждата) един ден да живеят втори живот.

Шансът

Според критиците, криониката е лунатична мечта, която не се различава по нищо от дълговековни химери за вечен живот и непрекъсната младост на тялото и духа. Учените казват, че няма начин да се запази човешкото тяло непокътнато след смъртта, нито човешкия мозък, като дори не е ясно дали съществува орган в тялото ни, който да може да бъде съхранен за десетки години, без да бъде нарушен. От друга страна, дори едно тяло да бъде консервирано, заедно с органите и физиологията му, за десетки и дори стотици години, не съществува никаква гаранция, че един ден то ще може да бъде възстановено и клиентите на Alcor действително някога ще могат да се върнат отново към живота.

Но това не пречи на компанията да продава услугата си. И откакто Линда и Фред Чембърлейн основават Alcor през 1972 г., Линда наблюдава как клиентската база на предприятието набъбва всяка година. Към момента, повече от 1300 души вече са се регистрирали като желаещи телата им да бъдат изпратени в Alcor след смъртта, вместо в гробището.

А когато времето ѝ изтече, Линда Чембърлейн планира също да се присъедини към тях.

Отвън съоръженията на Alcor не приличат на място, на което бихте искали да живеете завинаги.

Когато журналистите на CNET пристигат в седалището на компанията, офисът, помещаващ се в блок в Скотсдейл, Аризона, който се намират на по-малко от час път с кола от Финикс, признават, че са очаквали нещо по-голямо. В крайна сметка това е място, което се опитва да отговори на един от изначалните и вечни въпроси за човешкото съществуване: Можем ли да надмогнем смъртта?

Започнах да пиша статията, за да разбера защо някой би избрал криониката. Какво би накарало когото и да било да отхвърли естествения ред и цикъл на живота и смъртта и да прегърне надеждата за живот, който никога не свършва – нещото, което мнозина – учени, миряни и обикновени хора, оприличават като научна фантастика?

Но след краткото прекарано време в проучване на Alcor осъзнавам, че истински вярващите в криониката не виждат тази футуристична идея като начин да превъзмогнат смъртта. Те дори не гледат на смъртта като на край.

„Телесната смърт означава, че сърцето и дробовете ви са спрели да функционират на собствен ход. Това не означава, че клетките ви са мъртви, което от своя страна ще рече, че дори нашите организми в този случай не са мъртви“, казва Линда Чембърлейн.

По тази причина в цялата документация служителите на Alcor наричат съхраняваните там тела „пациенти“ – те не ги смятат за мъртви.

Според Чембърлейн идеята за смъртта като „превключвател между съществуващото и несъществуващото“ вече е остаряла. Хората, починали преди 100 и повече години, са можели да бъдат спасени от съвременните медицински интервенции, с които разполагаме днес, и приемаме като даденост през 21 век. И какво ще кажете за възгледите на хората, които ще живеят след 100 години от днес? Alcor се надява, че чрез натискането на бутона за пауза върху живота на пациентите ѝ, един ден телата им могат да бъдат съживени, когато медицинските технологии се подобрят.

„Най-добрите ни оценки са, че в рамките на 50 до 100 години ще разполагаме с медицинските технологии, необходими за възстановяване на здравето и функционирането на пациентите“, казва Чембърлейн.

„Днес убиваме хора, които потенциално биха могли да бъдат запазени. Просто хвърляме телата им в земята, за да бъдат изядени от червеи и бактерии, или ги изгаряме. И за мен това е лудост, предвид че бихме моли да им предложим втори шанс, ако го искат“, казва Макс Мор, изпълнителният директор на Alcor.

Според Мор криониката служи като даване на втори шанс за хората, които умират днес. Казва още, че сегашните ни възгледи за смъртта и погребението след нея ограбват потенциалното бъдеще и възможностите за живот на хората.

„Ако мислите за животозастраховането като за разумна идея, това всъщност е застраховка, която някой ще получи, след като вие окончателно напуснете този свят. Но ние наистина предлагаме животозастраховане в истинския смисъл на думата, предлагаме връщане към живота. Това е един резервен план.“

Едно от ранните копия на списание Cryonics, което от известно време се издава и разпространява в някои градове в САЩ, седи в офисите на Alcor и показва вътрешността на една от техните камери за съхранение на телата.

Alcor на този етап не е определила как точно пациентите могат да бъдат върнати към пълното жизнено функциониране и здраве или какви технологии ще донесе бъдещето. В уебсайтът на компанията се срещат идеи като възможността за иновации в областта на молекулярните нанотехнологии – тоест, използвайки микроскопични нанороботи, един ден учените да могат да заместват стари повредени хромозоми с нови такива във всяка една клетка, което да върне тъканите и органите към нормалното им функциониране, а с други думи – мъртвите към живота.

Но на този етап клетъчната регенерация не е нещо, върху което Alcor работи. Компанията се занимава единствено с продажбата на услуга за консервиране на телата за неограничен период от време, но не се интересува от технологиите за реставрацията им. Всъщност никой, който понастоящем работи в Alcor, вероятно не носи отговорност за „възкръсването“ на пациентите. Тази отговорност ще бъде прехвърлена на следващото поколение (и евентуално на много повече поколения след това) – учени от известно неопределено време в бъдещето, които ще са разработили технологията, необходима за да обърне цикъла на живота и смъртта, и да довърши това, на което Alcor поставя основите сега. Ако трябва да бъдем честни, това изглежда като наистина интересен бизнес модел за Alcor – продавайте обещанието в настоящето без да поемате отговорността за постигане на очаквания краен резултат.

Самата Чембърлейн признава, че бъдещето в крайна сметка е неясно и че тя и екипът на компанията не знаят какви технологии ще бъдат необходими за възстановяване на телата, които съхраняват. Но тя знае към какъв краен резултат се стреми Alcor.

„Нашата цел е да имаме обратимо суспендиране на живота един ден, точно както във филмите. Искаме да е толкова перфектно. Все още сме далеч оттам, но работим непрекъснато върху усъвършенстването на нашите технологии.“

Науката зад криониката е недоказана

Процедурите са силно експериментални. Никой човек, по-специално, нито един човешки мозък, досега не е върнат успешно от смъртта или от състояние на послесмъртно съхранение. Alcor цитира някои изследвания проведени върху червеи и органи на дребни бозайници, които според компанията доказват потенциала на криониката. Има известни имена в средите, които са пряко ангажирани с движението за разпространението на криониката. Alcor признава, че известният бейзболист Тед Уилямс също се е записал за техен пациент. Но компанията не разполага с никакви реални истории за успех – тоест не могат да цитират за нито един случай, в който един човек да е бил успешно събуден от крионологично съхранение, и да се е върнал обратно в обществото.

Ако трябва да сме точни, компанията всъщност не дава никакви обещания. Изпълнителният директор признава, че е напълно възможно управляваното от него дружество дори да не съществува, когато дойде време пациентите да бъдат събудени.

„Няма гаранции. Не обещаваме да ви върнем към живота на 27 май 2082 г. или каквото и да е. Не знаем категорично дали това, което правим, някой ден ще сработи. Не знаем нито дори дали със сигурност организацията Alcor ще оцелее. Не знаем дали няма да ни удари астероид например. Няма никакви гаранции. Но все пак, работата ни е пробив. Това е възможност. И за мнозина изглежда по-добре от алтернативата.“

Спрямо начина, по който служителите в Alcor виждат нещата, имате по-голям шанс да се събудите, ако заявите тялото ви да бъде консервирано при тях, отколкото ако след смъртта то бъде закарано в крематориума.

Странната наука

Един от главните въпроси на криониката е как да съхранявате мъртво тяло, ако се надявате един ден то да бъде годно за съживяване.

Дори и да не знаят точно кога или как ще бъдат върнати към живота пациентите, служителите на Alcor знаят, че едно е жизненоважно: те трябва да запазят колкото се може по-здрава по-голяма част от мозъка и тялото.

Тази „животоспасяваща“ практика се провежда в залата за операции на Alcor, която изглежда като смесица между операционна зала в реална болница и морга, където служителите подготвят органите за „дългосрочни грижи.“

Когато пациентите влязат през вратите на Alcor, тяхната смърт вече е констатирана по документи. В идеалния случай не им се налага да пътуват дълго, за да стигнат дотам, а тялото им е било поставено в лед възможно най-скоро след констатирането на клиничната смърт. Според Чембърлейн тази хипотермия е жизненоважна за „забавяне на процеса на умъртвяване“. Не мислех, че ще чуя някой да казва това за мъртъв човек…

Журналистите от CNET признават, че също не са очаквали да видят мъртъв човек в операционна зала. Поне така са смятали, докато не виждат как човешки труп стои на изчакване в ледена вана до вратата. Един от служителите на Alcor вдига ръката на манекена, за да покаже как тялото е било замразено.

Ледената баня е първата стъпка в процеса на съхранение и именно тук пациентът, според много медици, вече е в състояние на безвъзвратна смърт. След това се прилагат лекарства за забавяне на метаболитните процеси, тялото се интубира, за да се поддържат нивата на кислород, а механична помпа замества сърцето, за да се гарантира, че кръвта продължава да тече из вените.

След това екипът подготвя тялото за охлаждане до температурата, на която ще бъде съхранявано за постоянно. Кръвна се изпомпва и се заменя с криопроектор, нещо като медицински антифриз. Той се прилага с цел да се предотврати замръзването на клетките, което би довело до тяхната смърт – сиреч идеята е тялото да бъде съхранявано на ниска температура, но не и напълно замразено.

Замразяването може да звучи като естествената крайна цел на криосъхранението, но всъщност е невероятно вредно. Телата ни са съставени от около 50 до 60% вода и когато тази вода започне да замръзва, образува ледени кристали, които увреждат органите и кръвоносните съдове на тялото.

Но ако тази вода бъде заменена с криопротектор, Alcor казва, че тя може бавно да понижава температурите, така че тялото да се витрифицира – превръщайки се във вид на стъклоподобно състояние, а не да замръзва. Оттук тялото е поставено в гигантска камера от неръждаема стомана, известна като dewar. И Алкор казва, че криоконсервирано тяло може да се съхранява в тази „дългосрочна грижа“ в продължение на десетилетия.

Следва продължение.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари