fbpx
9.3 C
София

Криптирането ни, е много по-добро от криптирането ти

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.


Здравейте приятели,

След много и не лека работа сме радостни да ви съобщим, че от няколко дни сайтът ни работи под пълна SSL криптирана връзка.

SSL протоколът дава възможност на различни програми в конфигурация клиент-сървър да комуникират помежду си, без да могат да бъдат „подслушвани“ и подправяни. Клиентската програма и сървърът установяват връзка чрез специална процедура, наречена ръкостискане. По време на тази процедура клиентът и сървърът „съгласуват“ различни условия и параметри, чрез които се осъществява сигурността на връзката.

Криптирането, което позволява връзката да бъде защитена, представлява сложен математически процес. Чрез него цялата информация се криптира и декриптира от клиента и сървъра. Дължината и нивото на защита на един SSL сертификат се определя от дължината на ключа, която характеризира всеки един SSL сертификат (bits). Дължината на нашия SSL сертификат е 128-bit. Според приблизителни изчисления, дешифрирането на информация, криптирана чрез SSL сертификат, без да се разполага със съответния частен ключ може да отнеме няколко трилиона години, ако разбира се недоброжелателят разполага със съответните средства.

Както вече сигурно сте забелязали, когато отворите някоя наша страница пред адреса на сайта има зелено катинарче и започва с httpS:// , което ви дава знак, че разглеждате, получавате и изпращате информация в защитен режим и никой не може да проследи обменената информация между вас и нашия сървър.

Чрез HTTPS или Hypertext Transfer Protocol Secure, се осигурява криптираната връзка между уеб сървъра (сайта) и браузъра на потребителя.

Та с две думи: Криптирането ни, е много по-добро от криптирането ти : )

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
the professor
7 години

и какво като криптирате, само заредете страницата си в

sliderum
7 години

Все пак Кал е прав, спрямо криптирането на повечето потребители на форума…които вероятно нямат такова въобще 🙂

littlefox
littlefox
7 години

Ари е… И аз съм с квантов компютър нали?
Да не гледа филма „Превъзходството“ с Джони деп и се надъха нещо.

Naminator_X_
Naminator_X_
7 години

Ти последно кога видя [color=green]работещ[/color] квантов компютър

Now
Now
7 години

В ерата на квантовите компютри тези сертификатчета ще ги разбиват учениците в училище с една команда, отнемаща наносекунди. А тази ера започна.

„Но нека робите си говорят по телефона и вярват, че не се подслушвани…“

Naminator_X_
Naminator_X_
7 години

Браво :yanim:

Но за жалост съм сигурен че преминаването към SSL не е заради личните данни на потребителите на сайта, а заради по-доброто индексиране от Гугъл, който вече гледа дали сайта е криптиран. В грешка ли съм? 🙂

sliderum
sliderum
7 години

Хм, няколко трилиона фемтосекунди на някоя специализирана биткойн ферма 😀

Нови ревюта

Подобни новини