fbpx
19.6 C
София

Американски депутати придвижват напред два законопроекта, блокиращи въвеждането на цифров долар

Най-четени

Комитетът по финансовите услуги на Камарата на представителите на САЩ се готви да придвижи напред ключови законопроекти, насочени към предотвратяване на издаването на цифрова валута на централната банка (CBDC). Според съобщение от председателя на комисията Патрик Макхенри, на 20 септември предстои да бъдат маркирани два законопроекта, касаещи потенциалното въвеждане на цифров долар, като по време на заседанията те ще бъдат обсъдени подробно. Това е решаваща стъпка преди текстовете да влязат за гласуване в зала.

Един от законопроектите е т.нар. „Закон за предотвратяване на пилотни проекти за цифрови долари“, който забранява на Федералния резерв да инициира пилотни програми за тестване на CBDC без одобрение от Конгреса.​​ Предложението беше представено от конгресмен Алекс Муни през май.

Ръководството на Федералният резерв наскоро отрече да е вземало каквото и да е решение относно издаването на цифрови долари, твърдейки, че „ще разработи проект за CBDC само с разрешението на закона“. През последните няколко месеца обаче клонът на Фед в Сан Франциско се опита да запълни някои свободни позиции за IT експерти за проект за CBDC, което подсказва, че все пак цифровият долар остава на масата.

Вторият законопроект представлява изменение на „Закона за Федералния резерв“, забраняващо на банките на Фед да предлагат определени цифрови активи, продукти или услуги директно на физически лица, заедно със забраната за използване на CBDC за провеждане на парична политика и за други цели.

Възможността за въвеждане на цифров долар предизвика сериозни противоречия в Съединените щати. Кандидатите за президентския пост на страната Робърт Ф. Кенеди-младши и Рон ДеСантис се обявиха против разработването на CBDC, като се позоваха на опасения относно гарантирането на поверителността на информацията за финансовото състояние на гражданите. Поддръжниците на цифровия долар пък твърдят, че той ще помогне на Съединените щати да запазят глобалното влияние на долара, както и че ще насърчи приемането на криптовалутите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини