fbpx
10 C
София

Банката на Англия може да наложи лимит върху притежанията на бъдещия дигитален паунд

Най-четени

Притежанията от бъдещия дигитален паунд в Обединеното кралство може да бъдат ограничени до £10 000 на човек. Според Банката на Англия това може да се наложи, за да не се стресира традиционната банкова система:

„Банката ще наложи някои лимити върху притежанията на дигитални лири, поне през първоначалния период. Смятаме, че лимит от £10 000 или £20 000 на човек вероятно ще постигне подходящ баланс между управлението на рисковете за традиционните банки и популяризирането на широкото използване на цифровия паунд.“

Според Централната банка така ще се ограничи финансовото напрежение върху търговските банки, тъй като от Министерството на финансите смятат, че интересът към дигиталния паунд ще бъде огромен, което ще накара гражданите да изтеглят своите активи от банките.

Въпреки всичко, лимитът би позволил на 75% до 95% от работещите в Обединеното кралство да получават заплатите си, без да надвишават тавана върху притежанията си. Ограниченията може да варират в зависимост от икономическото ниво на региона, в който се трудят британците, от тяхната възраст, пол и т.н.

Изглежда, че от Централната банка се опитват да бъдат предпазливи, що се отнася до способността на дигиталната валута да бъде предварително програмирана за начина, по който да бъде харчена. Въпреки че подобна функционалност на парите би могла да гарантира, че данъците на хората ще се плащат автоматично и така хазната няма да бъде ощетявана, тя също така променя природата на парите като свободно разменяема стока, което не би било прието добре от британците. Вместо това от Банката на Англия ще осигурят необходимата инфраструктура за частния сектор, който да внедри функции за програмиране на дигиталната лира, които да бъдат контролирани от потребителите и изпълнявани само след тяхното съгласие.

Банките в Обединеното кралство вече изразиха своите опасения, че дигиталната валута на централната банка (CBDC) може да насърчи избягването на традиционната банкова система и банковите услуги, тъй като клиентите им ще предпочетат да получават парите на централната банка директно, понеже ще възприемат това като най-сигурната форма на тяхното съхранение.

От Банката на Англия изглежда също така, че предпочитат централизираната форма на управление на финансите пред предимствата на блокчейн технологиите, което също може да породи тревожност сред британците. Според представители на институцията централизираната система ще позволи по-лесното водене на счетоводството и ще предотврати опитите за финансови измами и кибератаки. По-скептично настроените към идеята за създаване на дигитален паунд смятат, че опитите да се избяга от блокчейн технологиите са напълно умишлени, като реалната цел на Централната банка е да може да проследява паричните потоци и да контролира обема на приходите и разходите на гражданите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

23 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини