Интересен материал се появи днес на страниците на Beincrypto. В статия на Антон Лусиан, озаглавена „България залага на биткойн, държи 200 000 в резерв“ бива разкрито, че българската държава държи над BTC200 000 в резерв или над милиард и половина долара. Това вероятно прави нашата държава вторият по големина собственик на биткойни в света.

Самата медия базира своя материал на Twitter профила Proof of Steve, от който се споделя и информацията. „България действа умно трупайки огромно количество биткойни, които по установени данни са над 200 000. Ако цената (на биткойн – б.а.) превиши $100 000, то тогава общата стойност на биткойн резерва на България ще възлиза на $20 млдр., което ще превишава целия златен резерв на Великобритания (на обща стойност $12.8 млрд.).

Beincrypto припомнят, че по време на т.нар. операция „Пратка“ са били претърсени над 100 адреса, заподозрени и превозни средства. Общо 23 са били задържаните в акцията лица, сред които и петима служители на българските митници. А макар и хода на разследването да са били извлечени частните ключове, българската държава е отказала да разкрие публичните адреси.

„Ето ви любопитен факт: България задържа биткойните през май 2017. Това означава, че властите притежават и над 200 000 Bitcoin Cash, тъй като това е станало преди „твърдото разделяне“ от юни. Прибавяйки към уравнението всички други твърди деления се оказва, че България притежава умопомрачителна сума в криптовалута в резерва си“, пише Лусиан. Той припомня, че САЩ също са иззели крупна сума в криптомонети при затварянето на Silk Road преди няколко години, но вместо да ги задържат, американските власти са избрали да продадат всичко. „Вместо това, България играе умно и няма намерение да продава скоро. Макар и в момента да няма портфейл, в който да има BTC200 000, то вероятно България е разделила сумата в множество портфейли“.

Както вероятно си спомняте, в началото на май 2017, изданието Coindesk излезе с информацията, че българското правителство разполага с над 200 000 биткойна, задържани при акцията по разбиването на престъпна група, ощетила държавата с милиони. Ден по-късно, от прокуратурата излязоха с опровержение на информацията, публикувана от Coindesk.

22
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
15 Коментари
7 Отговори на коментарите
19 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мирослав
Мирослав

Това са чисти спекулации!
Не знам кой ги „пуска“ тези слухове, но статията е пълна с предположения, най-вероятно от „доброжелатели“.
Навярно има някаква сума койнти изетти при спец. акциите, но това съвсем не е предполагаемото количество. Най-смешното е да се прави аналог с ДР на GB и то „ако“ биткойна стане 100 000$. „човек ако знае кога ще умре, гроба ще си изкопае.

Ебачев
Ебачев

Нали Миро…
Нека погледнем най развитите страни в света: Норвегия, Дания, Швеция и т.н.
Там никой нищо не копа и не са му нужни никакви „койни“!
Хората са си достатъчно богати и имат висок стандарт на живот.
Ама освен койните нямат и като наще политици….

асдасдасд
асдасдасд

Дори и да е имало такива биткойни – вече не са държавни, а са на ББ, ДП и компания.

assa
assa

Ако наистина има толкова то наистина ще са разделени в множество портфейли – лични портфейли на частни лица.

Жоро
Жоро

Пълни глупости. Ако ако. Ако стане по 0.01 стотинка тогава ще има 2000 лева , при условие че изобщо има споменатата сума.

Пенчо
Пенчо

Биткойна току що прескочи 8000 долара. Пхахаха къде сте сега бе бедни мишки??? ХАХАХАХАХАХ
Отивам да си взема ферари и заминавам за бахамите, добре че не продадох на 4000 когато казвахте че това е края на биткойн 😀 палячовци !!! хахахаха

Вземи си вземи си ферари
Вземи си вземи си ферари

И като дойдат черните качулки да ти наритат задника у вас и да те пита прокуратурата с какви пари с неясен произход е купено това Ферари?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Дйддодо
Дйддодо

Вече са откраднати от политиците

Balkan
Balkan

Аз съм вече на Бали. Яжте лютеница и саламурено сирене! 😀

пипи
пипи

Ако е истина, един път, по случайност и ние да спечелим.

pixel
pixel

Интересно ми е как според теб аз, ти и който и да е бихме спечелили от тази новина?

Dave
Dave

Е то е ясно че ти няма как да спечелиш понеже нямаш биткойни, но аз имам и то бая накопани.

pixel
pixel

крипто имам достатъчно, но темата не е за това, а как ще спечелим от новината, че българската държава имала много биткойни?!?

Човека взе парите, каза "Чакай малко"...
Човека взе парите, каза "Чакай малко"...

Дори да е истина при всички положения държавата няма да спечели нищо. Някой е намазал вече дебелата филия.

pixel
pixel

това е ясно, тя „държавата“ каза – нямат биткойни.

Крум
Крум

Бойко ги е извадил тия пари преди много време. Да не си мислите, че ще остави за държавата нещо.

ljub40
ljub40

Задава се нова финансова криза. Бащицата е помислил за всичко. Следващият финансов крах цели да срине долара, а с това и фиат парите. Това, което предстои си е… майката. Големите банки отдавна трупат крипто защото знаят какво предстои.