fbpx
7.6 C
София

Властите във Франция настояват за задължително лицензиране на криптоплатформите

Най-четени

Френският орган за контрол на финансовите пазари (AMF) настоява за по-скорошното въвеждане на закон за задължително лицензиране на крипто компаниите, които все още не са регистрирани в страната. Председателят на AMF Мари-Ан Барбат Лаяни изглежда подкрепя законовата промяна, предложена от френския парламент миналата година, целяща да принуди блокчейн платформите да се съобразят с новата регулация на Европейския съюз за пазарите на криптоактиви (MiCA) и да се регистрират преди 1 октомври 2023 г.

„AMF, подобно на парламента, призовава за ускорено преминаване към режим на задължително лицензиране за нерегистрирани доставчици на крипто услуги“, с казва в туит, публикуван от регулатора.

Редица известни компании, включително Binance, са се регистрирали в AMF. Това става след провеждането на проверки на управлението на компаниите и спазването на правилата за борба с прането на пари. Нито един доставчик на крипто услуги обаче все още не е получил лиценз, тъй като според френското законодателство в момента процедурата е доброволна.

В статия, публикувана за вестник Le Figaro, заместник-управителят на централната банка на Франция Денис Бо каза, че би било „желателно“ да се въведе задължително лицензиране в страната преди влизането в сила на закона MiCA на ЕС през 2024 г., като така биха били избегнати някои негативни събития, като колапсите на стейбълкойн екосистемата Terra- Luna и на крипто борсата FTX например.

Законовото предложение на парламента, което да задължава всички нерегистрирани крипто компании, опериращи в страната, да кандидатстват за лиценз за сега среща отпора на френското правителство, като темата предстои да влезе на обсъждане във финансовата комисия през следващата седмица.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини