fbpx
8.6 C
София

Година след началото на войната: Украинската централна банка оценява плюсовете и минусите на криптовалутите

Най-четени

От Националната банка на Украйна (НБУ) изразяват смесена позиция относно криптовалутите, като биткойн например, малко повече от година след началото на военните действия в страната. Обстоятелствата принудиха ръководството да предприеме категорични стъпки по отношение на контрола върху виртуалните активи. Всичко това помогна на НБУ да оцени както положителните, така и отрицателните страни на децентрализираната система, като по-скептичните настроения изглежда преобладават предвид финансовите и икономическите проблеми, причинени от конфликта.

През април 2022 г. от Украинската централна банка забраниха на гражданите да използват националната валута (гривна), за да търгуват с крипто активи, като всякакви операции в сектора можеха да се осъществяват само с чуждестранна валута. Освен това от НБУ определиха месечен таван на трансакциите, като украинците не могат да харчат повече от 3300 долара, еквивалентни на около 100 000 гривни, за закупуването на крипто активи. Ограниченията важат и за трансгранични операции от типа peer-to-peer.

Всички забрани и рамки имат временен характер и ще бъдат „постепенно отслабени с нормализирането на икономиката и финансовия пазар в страната“. Според регулатора посочените ограничения са били необходими на Украйна, за да се запази макрофинансовата стабилност и стабилността на местния валутен пазар:

„Националната банка участва в изграждането на система за прозрачно и справедливо регулиране, което ще допринесе за развитието на ефективния обмен на виртуалните активи. Трансакциите с криптовалути могат да се използват за заобикаляне на законите за търговия с валути и на практика се превръщат в канал за необратимо изтичане на капитал от страната, което в момента представлява заплаха за макрофинансовата стабилност.“, заявяват от НБУ.

Националната банка на Украйна също така вижда опасност и от „подмяна на националната валута и появата на паралелна парична система“. Според нейното ръководство подобни рискове са особено високи по време на война и са извън ефективния контрол на регулатора:

„Това може да се окаже заплаха за паричния суверенитет на държавата. За да се сведат до минимум подобни рискове, особено по време на военен конфликт, Националната банка ще заеме твърда позиция за запазване на гривната като единствено законно платежно средство в Украйна.“, отбелязват от НБУ.

Въпреки предпазливия подход към криптовалутите, имайки предвид обстоятелствата в страната, в Централната банка на Украйна все още са оптимисти по отношение на технологичните иновации, свързани с виртуалните активи и все още не са се отказали от плановете си за създаване на собствена цифрова валута. Според НБУ съществуват много обещаващи блокчейн проекти, които са способни да подобрят достъпа на хората до финансовите услуги, конкуренция в областта на платежните услуги, методите за събиране на дарения, да привлекат нови инвестиции и други, и които заслужават да бъдат подкрепени от държавата и защитени от закона.

От началото на бойните действия Украйна е получила финансова помощ в размер на над 70 милиона долара под формата на криптовалути, предимно биткойн и етер, като сумата е била използвана за покриване на част от нуждите на армията и за закупуване на медицински принадлежности и предпазно облекло за цивилните граждани.

Според Юрий Бойко, член на Националната комисия по ценните книжа и фондовия пазар на Украйна, войната не е оказала влияние върху регулаторната позиция на органа. Той допълва също, че страната продължава да следва стъпките на Европейския съюз по отношение на законите за цифровите активи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини