Двама американци са откраднали криптовалута за $550 хил. чрез подмяна на SIM карти

2
1213

Двама мъже от Масачузетс са обвинени в извършването на дългогодишна измама. Те са използвали подмяна на SIM карти и други хакерски техники, за да откраднат над $550 хил. долара в криптовалути. Информацията е обявена от Министерството на правосъдието на САЩ, предaват от Data Breach Today.

Престъпниците са се насочили към 10 души на високи позиции в различни компании. Повечето от тях са се занимавали с блокчейн, борсова търговия на криптовалути или с предоставяне на информация по тези теми. Предположили са, че тези хора разполагат със значителна сума пари в дигитална валута.

Единият мъж се казва Eric Meiggs и е на 21, а другият е 20-годишния Declan Harrington.

Първата им стъпка винаги е да се сдобият с достъп до e-mail-а на жертвата, заедно с прикачените акаунти за различни социални мрежи.

Как работи подмяната на SIM карта?

Младежите са се свързвали с обслужването на клиенти към различни мобилни оператори. Успявали са да убедят служителите да прехвърлят мобилните номера на жертвите към друга SIM карта, която притежават, или към друг оператор.

След като разполагат с телефонния номер, те могат да нулират паролите на желаните акаунти, като получават съответните кодове с SMS.

От ноември 2017, до сега, двамата са успели да компрометират Yahoo Mail и Gmail акаунти, както и акаунти в социални мрежи като Facebook, Twitter и Instagram.

В един от случаите, двамата мъже използват акаунтите, за да хакнат Coinbase акаунтите на една от жертвите. Така те имат достъп до дигиталния портфейл, който се използва за купуване, продаване и съхранение на криптовалути. В крайна сметка се сдобиват с виртуална валута на стойност около $200 хил. долара.

В друг от случаите, използват хакнатия Facebook акаунт, за да се свържат с редица от контактите и бизнес партньорите на жертвата си. След като съобщенията са разпратени, Meiggs и Harrington успяват да убедят един от въпросните контакти да предаде криптовалута на стойност $100 хил. долара. Разбира се, адресът, където парите са изпратени, е контролиран от тях.

При трети случай минават всякаква граница и един от тях се е свързал с жертвата. Отправя заплаха, че ще убие съпругата му, ако той не предаде парола за своя Instagram акаунт.

Двамата младежи са арестувани в четвъртък. Очакват ги редица обвинения – по няколко за различни измами, за кражба на самоличност, за тормоз, за заговор.

ФБР предупреждава, че киберпрестъпниците развиват нови техники, включително тази за подмяна на SIM карти, за да заобикалят двуфакторното удостоверяване. През май в САЩ е повдигнато обвинение срещу девет мъже, които чрез тази техника са откраднали криптовалута на стойност $2.4 милиона.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Що не се свържат с мен?
Що не се свържат с мен?

Ще им дам и паролата си за инстаграм, и за фейса си, и за мейла си, само за да утрепят тая филикощерица, за която се ожених!

един друг
един друг

Именно, щото там няма кинти… Виж те също са женени и също имат сметки, за разлика от теб, който би им предоставил услугите си, от които нямаме нужда? Да ти кажа, за да не се набутваш като първия аматьор, дори пред жена си.