В последните дни криптоентусиастите в Европа гледат с надежда бъдещето, а причината за това се нарича Кристин Лагард. Дамата замени начело на Европейската централна банка (ЕЦБ) нейният дългогодишен шеф – италианецът Марио Драги. Това, което дава надежда на участниците в криптореволюцията на Стария континент е, че Лагард, за разлика от своя предшественик, е явен симпатизант на блокчейн и криптомонетите.

Самият Драги неведнъж изразява явно своето недоверие към криптовалутите и блокчейн технологията, която той определя, като все още незряла. Нужно е да се отбележи обаче, че Драги определя блокчейн технологията, като „обещаваща“. Дали обаче ЕЦБ не е прекалено предпазлива. Вземайки предвид, че JPMorgan обявиха планирани инвестиции от над $11 милиарда за развитие на блокчейн проектите им, следвани от Bank of America, CitiGroup и Wells Fargo. В Европа, сред големите инвеститори тук откриваме имената на Daimler, Allianz, Deutsche Bank и Deutsche Börse. Проучване от пролетта на тази година, посочва, че осем от всеки десет анкетирани финансови дружества, опериращи с активи от $500+ млрд. заявяват, че ще интегрират блокчейн стратегии.

Съвсем ясно Драги изрази и мнението си за криптовалутите, когато през май тази година, той заяви пред присъстващите на форума ECB Youth Dialogue ясно позицията на ЕЦБ по въпроса за криптовалутите.

„Криптовалутите или биткойните, или всичко подобно, не са истински валути – те са активи. Еврото си е евро – днес, утре, след месец – то винаги си остава евро. И ЕЦБ стои зад еврото. Кой застава зад криптовалутите? Те са едни много, много рискови активи“, заяви той по време на срещата, цитиран от Cointelegraph – мнение, което провокира дискусия и несъгласието на мнозина, които посочиха, че традиционните пари, също са подвластни на инфлация.

Изглежда така сякаш Лагард има доста по-прогресивна позиция по въпроса.

През април, когато все още оглавяваше Международния валутен фонд, Лагард посочи, че криптовалутите, като биткойн и етер „могат да имат огромно влияние върху начина, по който спестяваме, инвестираме и плащаме нашите сметки“. И макар да признава, че те притежават и някои негативни страни, те „спомагат за финансово изгодни транзакции, докато в същото време предлагат удобството на традиционните пари“. Що се отнася до блокчейн технологията, то тя изрази убеждението си, че тя може да накара финансовите пазари да функционират по-ефективно, а със смарт контрактите могат да бъде елиминирана нуждата от присъствието на някои от посредниците.

Степента на доверие в криптовалтите на Лагард беше изразено от нея и преди две години, когато сподели мнение, че валути, като биткойн и етер, даже могат да бъдат включени в състава на валутите от кошницата на специалните права на тираж (СПТ). На среща, организирана от Bank of England, Лагард заяви също така, че бизнесите и отделните потребители може да предпочетат дигиталните валути пред традиционните, защото те предлагат същата цена и удобство, както обикновените пари – без наличието на расчетен риск, без забавяне в разплащанията, без централизирани регистрации и посредници, които да проверяват сметки и самоличности.

„В ЕЦБ, тя няма да има юрисдикция над криптовалутите, но всички световни пазари, в това число и криптопространството, ще трябва да се вслушват във всяка дума, която тя казва. Тъй като Лагард ще отговаря за всички европейски пари“, коментират в материал от тази седмица Trustednodes. „А нейнат власт, ще бъде в някои случаи несравнима даже с тази на Меркел и Макрон. Подписът ѝ ще има способността да срине икономиката или да я накара да разцъфти“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари