fbpx
16.8 C
София

ЕССР предупреждава за риск от банкови сривове заради стабилните монети и развиването на децентрализираните финанси

Най-четени

Тъй като крипто индустрията продължава да развива реципрочни връзки с традиционните финанси, рисковете за глобалната икономика, породени от внезапна криза в сектора на дигиталните активи, нарастват. Такова е становището на Европейския съвет за системен риск (ЕССР), който призовава за затягане на контрола върху крипто пазара.

На 25 май ЕССР, надзорен орган към Европейската централна банка, публикува своя доклад за цифровите активите и децентрализираните финанси (DeFi). Основната теза в документа от 77 страници е, че нестабилната крипто индустрия се разраства и нейната взаимосвързаност с основния финансов пазар се увеличава пропорционално с това. Въпреки че шоковете от миналата година в сектора не предизвикаха същото количество щети в традиционните финанси, текущата система за мониторинг на риска е недостатъчна, за да проследи всички обезпокоителни тенденции през идните години. ЕССР предлага Европейският съюз да разшири капацитета си за наблюдение на крипто пространството и взаимовръзките между него и по-големия финансов пазар. За да се получи, ЕС трябва да насърчава приемането на стандартизирана форма на отчитане на информацията от банки и инвестиционни фондове, занимаващи се с цифрови активи.

Според ЕССР, въпреки името си, DeFi протоколите никога не могат да бъдат напълно децентрализирани. Те се нуждаят от механизми за вземане на стратегически решения, адаптиране към промените и коригиране на грешки, а това винаги води до централизиране на процесите.

Докладът обръща специално внимание на стабилните монети. Първият от възможните рискови сценарии, които са назовани в него, е „срив на обезпечените с парични резерви стейбълкойни“. Това е разбираемо, като се има предвид, че резервите, с които са подкрепени стабилните монети, често може да се състоят от държавни и частни облигации, акции, фиатни валути и други конвенционални активи. ЕССР отбелязва и липсата на прозрачност по отношение на тези активи, като дава пример с Tether, чиято пазарна капитализация достигна до 83 милиарда долара, докато информацията за количеството и вида на нейните резерви е слабо известна.

Надзорният орган отчита и липсата на мерки, съдържащи се в Регламента относно пазарите на крипто активи (MiCA) по отношение на така наречените „крипто конгломерати“. В дефиницията на ЕССР конгломерати са тези крипто компании, които управляват редица различни видове операции (предлагане на спестовни продукти, търговия с цифрови активи и др.) под един покрив, като Binance например. Комбинирането на разнообразни дейности носи рискове и Съветът призовава регулаторите да „проучат“ крипто конгломератите. Трябва да се отбележи, че подобни препоръки все още се считат за много по-меки спрямо предприеманите действия от страна на властите в Съединените щати.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини