fbpx
2.1 C
София

ЕС планира да разгледа законопроект за въвеждането на дигитално евро

Най-четени

Европейската комисия ще публикува законопроект за въвеждането на дигитално евро и също така ще изложи своята стратегия за мястото на съюза във виртуалните светове през май, според информация от нейния уебсайт.

Въпреки че Европейската централна банка все още не е решила дали да издаде своя дигитална валута (CBDC), членове на комисията посочват, че може би е необходимо да се приемат нови закони още сега, за да се утвърди нейният статут на законно платежно средство и също така да се определят правила, които да противодействат на превръщането ѝ в средство за прането на пари.

„Нашето законодателство ще бъде рамката за цифрово евро. Ще бъде небрежно, ако Европа не направи нищо по въпроса сега, но в някакъв момент след пет или десет години да ѝ се наложи да бърза, за да догони конкурентните икономики.“, заяви Мейрид Макгинес, комисар по финансовите услуги на Европейския съюз, пред депутатите в комисията по икономически и парични въпроси.

Законопроектът трябва да бъде публикуван от комисията на 24 май, за да могат депутатите в Европейския парламент и правителствата на страните членки на ЕС да „се запознаят с по-специфичните точки около възможностите, които предлага използването на цифрово евро“ и „технологията, която ще се използва“. Законодателите, от които зависят предложенията на Макгинес, изглеждат скептични относно това дали инициативата има някаква реална стойност.

„От потребителска гледна точка, какво повече мога да направя с цифровото евро, което не мога да направя с настоящите платежни системи?“

С този въпрос Маркус Фербер, говорител по икономическите въпроси на най-голямата политическа група в Европарламента, се обърна към Макгинес, затвърждавайки скептицизма, изразен от други депутати вчера.

Подобни са настроенията и сред гражданите на страните от еврозоната. Голяма част от тях смятат, че дигитализацията на общата валута има скрита цел да даде по-голям контрол на централните банки върху парите на хората и че биха възникнали редица ограничения относно кога, как и къде ще могат да бъдат харчени. Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, побърза да разсее всички подобни съмнения още вчера:

„Дигиталното евро никога няма да бъде „програмируемо“. Централната банка печата пари, а не ваучери.“, заяви категорично банкерът.

На 3 май предстои провеждането на отделна инициатива за разглеждане и обсъждане на предимствата, които предлагат виртуалните светове (метавселената), като тя ще бъде ръководена от еврокомисаря по конкуренцията и цифровите технологии Маргрете Вестагер. Това ще бъде първа подобна дискусия и едва ли ще бъдат предложени нови закони. Може би отчитайки нахлуването на Meta в дигиталния свят, двама от служителите на Вестагер изразиха по-рано опасенията си, че големите технологични и търговски компании биха могли да заемат доминиращи позиции в метавселената, което ще им позволи да навредят на конкуренцията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини