fbpx
1.4 C
София

Известен инвеститор прогнозира: Биткойн може да се срине до 10,000$ през следващата година

Най-четени

Биткойнът може да се срине до 10 000 долара, което е срив с над 40 % спрямо сегашните цени, заяви в днес пред CNBC ветеранът инвеститор и основател на Mobius Capital Partners Марк Мобиус.

Съоснователят на Mobius Capital Partners, който правилно определи спада до 20 000 долара тази година, заяви, че биткойнът „не е далеч“ от 10 000 долара сега, когато е пробил нивата на подкрепа от 18 000 и 17 000 долара.

Макар че Mobius очаква биткойн да се колебае около сегашното си ниво от 17 000 долара, а преминаването на психологическата граница от 10 000 долара може да се случи през 2023 г., каза той.

Инвеститорът, който е доказал името си във Franklin Templeton Investments, заяви пред CNBC, че прогнозният му сценарий за биткойна се дължи на повишаването на лихвените проценти и общото затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ.

„При по-високи лихвени проценти привлекателността на държането или купуването на биткойн или други криптовалути става по-малко привлекателна, тъй като самото държане на монетата не носи лихва.“

каза Мобиус по електронната поща.

„Разбира се, имаше редица предложения за 5% или по-високи лихвени проценти за крипто депозити, но много от тези компании, предлагащи такива лихвени проценти, фалираха отчасти в резултат на FTX. Така че, тъй като тези загуби се увеличават, хората започват да се страхуват да държат криптовалута, за да получават лихва за това.“

Многобройни компании предлагат на инвеститорите високи лихвени проценти, за да държат криптовалутите си при тях. Често тези компании разчитат на това да предоставят криптовалутите на потребителите на трети лица при наистина високи лихвени проценти, след което разделят приходите с потребителите. Но след като цените на криптовалутите се сринаха и ликвидността пресъхна по-рано тази година, много от тези компании се сринаха.

Една такава компания е Celsius, която подаде молба за обявяване в несъстоятелност през юли. Друга е BlockFi, която имаше голяма експозиция към фалиралата борса FTX.

Мобиус също така заяви, че бумът на криптовалутите е пряко свързан с „печатарската машина на FED (федералният резерв на САЩ), която работи с течение на времето, така че паричното предлагане в щатски долари нарасна с 40% плюс през последните няколко години“.

„Така че имаше изобилие от парични средства, с които да се спекулира с криптомонети.“

добави Мобиус.

През последните няколко години FED имаше ултра ниски лихвени проценти и се занимаваше с количествени улеснения, на което се приписваше заслугата да подпомогне бума в области на пазара като технологичните акции и криптовалутите. Но през тази година централната банка затегна паричната си политика, като рязко повиши лихвените проценти.

„Сега, когато FED изтегля тези пари, възможността хората да играят на пазара става много по-трудна.“

каза Мобиус.

Тази година Мобиус е бил сравнително успешен със своите прогнози, касаещи цената на биткойн. През май, когато цената на криптовалутата беше над 28 000 долара, той заяви пред Financial News, че тя вероятно ще падне до 20 000 долара, след това ще се покачи, но в крайна сметка ще се понижи до 10 000 долара.

Въпреки че границата от 10 000 долара не беше достигната, биткойнът падна до 15 480 долара тази година.

Ако прогнозата на Мобиус и този път се осъществи, това ще допринесе за нещастните няколко месеца за пазара на криптовалути, от чиято стойност през тази година бяха изтрити над 1,3 трилиона долара.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини