fbpx
-0.2 C
София

Кеймбридж установи, че Bitcoin консумира енергия колкото Швейцария

Най-четени

Енергията използвана за копаене на криптовалута е нещо, което често става повод за големи дискусии. От Университета на Кеймбридж са провели изследване, което разкрива, че Bitcoin употребява енергия колкото цяла Швейцария.

Инструментът, който са разработили, за да направят изчислението, показва, че годишната консумация на електричество от Bitcoin е еквивалентна на консумацията на университета за 365 години.

Въпросният инструмент се казва Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI). В реално време се изчислява нужната енергия за поддръжка на Bitcoin мрежата. На база на тази информация се формира годишната консумация.

„Индексът е разработен в отговор на нарастващите притеснения за устойчивостта и въздействието върху околната среда, което копаенето на Bitcoin има. Процесът се състои в криптографски операции със изчисления и е много енергоемък. Не се срещат достоверни данни за консумираното електричество. В повечето случаи става въпрос за еднократно замерване. Различните модели се разминават един от друг.“, бе казано по време на анонса на CBECI.

Става ясно, че в момента Bitcoin мрежата използва около 7 гигавата електричество на час. Индексът се обновява на всеки 30 секунди. Използва средна цена за киловатчас електричество от $0.05 за показването на различни модели. Взима предвид различни стойности на ефективност на машините за копаене на Bitcoin по цял свят. До резултата от замерването се вижда долна граница и горна граница. Интервалът е наистина голям. В случая със замерването на 7.11 гигавата, долната граница е 2.66, а горната е 21.58.

За да се стигне до годишната оценка, инструментът предполага константна употреба на ток в продължение на година. Към това се прилага 7-дневна пълзяща средна стойности, за да се изглади ефектът на краткосрочните промени в hashrate-а и да се позволи по-добро сравнение с други неща, които използват електричество.

Ето и как стои консумацията на Биткойн спрямо потреблението на някои държави:

Според университета, този инструмент е първа стъпка към по-подробен анализ на екологичния отпечатък, който индустрията оставя. Във втората фаза на проекта ще се добави интерактивна карта на големите съоръжения за копаене. Ще има данни за използваните източници на енергия. Ще се следят въглеродните емисии, които се получават в следствие на Bitcoin.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини