Централната банка на Китай е близо до пускането на своя дигитална валута, според служител на висока позиция. Mu Changchun, заместник директор на департамента по плащанията към банката, е казал, че виртуалната валута е почти готова, според Ройтерс. Bloomberg също докладва за това нещо.

Експерти от институцията работят върху този проект от пет години. Това обаче не е единствената централна банка, която има такива планове. Шведската централна банка също разглежда идеята.

Според доклади, китайците ще пуснат валутата на две нива, така че централната банка да може да печата, но това да е възможно и за частните банки. Става ясно и, че няма да се разчита ексклузивно на блокчейн.

„Лично аз все още не мога да разбера какво е предимството на тази система пред сегашната. Нещо ме кара да си мисля, че ще видим едно напълно различно животно от това, което познаваме като криптовалути.“, коментира Mati Greenspan, старши пазарен анализатор в eToro.

Новините идват в момента, в който световните централни банки показват сериозен скептицизъм по отношение плановете на Facebook за създаване на криптовалута. Властимащите не харесват идеята редица световни компании да придобиват такъв контрол. Изисква се Libra да бъде под наздора на финансовите институции.

Как мислите, че ще се отрази политизирането на света на криптовалутите? От това ще се породи позитивен или негативен ефект?

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
тъй-тъй
тъй-тъй

Става все по-забавно. Банките, срещу които беше насочена криптовалутата, една след друга, правят своя криптовалута.

Dave
Dave

Само дето никой няма да им ги ползва. Идеята на криптото е да нямаш такси и да нямаш нужда от банки които да ти вземат парите… Тоест пак отиваме на биткойн.

И П
И П

Това че някоя дигитална валута няма да разчита на блокчейн означава че ще бъде манипулирана т.е. ще е същият боклук като книжните пари. Единствено децентрализираните дигитални валути имат бъдеще. Колкото е по голяма децентрализацията толкова по-ценна е тази криптовалута. За сега единствено биткойна е толкова децентрализиран че е невъзможно да бъде манипулиран дори теоретично.

ха-ха-ха
ха-ха-ха

Че нали точно банките създадоха балона с криптовалутите 🙂 Защото хората се позамогнаха и започнаха да изплащат кредитите си. След което не теглят нови, а харчат каквото са спечелили. И за да не фалират, банките измислиха поредния балон, с който да приберат парите на наивниците. Целта е да изкушат хората да теглят кредити и да ипотркират имотите си, за да купуват койни с надежда за печалба. А като гръмне балона – да останат длъжници и да бачкат като роби до гроб, за да изплащат на банките заеми и лихви върху тях.

Долу тоталитарните диктатури
Долу тоталитарните диктатури

Това не е криптовалута. Либра и този дигитален Йоан са просто дигитални валути за избягване на регулации. Няма нищо финансово свързано с криптовалутите. Дори не съм им фен, но това е още по-наивно.

AxOx
AxOx

До „Долу тоталитарните диктатури“ – „Това не е криптовалута. Либра и този дигитален Йоан са просто дигитални валути за избягване на регулации“ Съгласен съм, че това не е криптовалута, а просто цифрова валута. Не съм съгласен с избягването на регулации… тъкмо обратното. Ако всичко е цифрово, никой няма да може да получи рушвет нелегално, защото всяка транзакция е официална. В Китай вече ползват САМО телефон за плащане и не приемат в брой … болници, бързо хранене, дори не можах да си купя сладолед с пари в брой. Така всеки който е получил нелегално хартиени пари не може вече да ги… Виж още »

Аман от разбирачи вече
Аман от разбирачи вече

Каже няколко истини и после завърши с тотална заблуда… Твоята логика е че колите се използват за да катастрофират хората – дай да ги забраним.

Долу тоталитарните диктатури
Долу тоталитарните диктатури

@Аман от разбирачи вече

А, ти явно си на 20 години и не знаеш, че във всяко столетие има по няколко гигантски балона още от древността досега. Само до преди 20-30 години родителите ти са били жертви вероятно на пирамиди подобни на тези от Голямата депресия – 10% от капитала върху акцията дава 100% контрол – Понци, което не може да съществува вечно. Теорията, че „всички могат да са богати“ е икономически невъзможна. Гледайте да не съсипете световната икономика с тъпотията си. Колкото и да е нечестна, световно Понци е още по-опасно от сегашната система.

Долу тоталитарните диктатури
Долу тоталитарните диктатури

„Ако всичко е цифрово, никой няма да може да получи рушвет нелегално, защото всяка транзакция е официална.“

Това е така, но ако се замислиш контрола се отмества от държавите към частните компании. Затова Тръмп въвежда закон, в който пише, че над 25 млрд. капитал компании трябва да се регистрират като финансов агент за да направят нещо подобно.