fbpx
4.8 C
София

Клиенти на FTX подават колективен иск срещу компанията

Най-четени

Докато правителствените агенции в САЩ се редят на опашка, за да съдят фалиралата крипто борса FTX и нейния основател Сам Банкман-Фрийд, няколко нейни бивши клиенти успяха да подадат колективен иск срещу компанията. Груповото дело е инициирано от четирима души, които настояват съда да разпореди даването на приоритетен достъп до замразените средства на платформата, първо на нейните обикновени клиенти, а не на големите инвеститорите.

Делото е заведено на 27 Декември в съда по несъстоятелност на Съединените щати в окръг Делауеър. Четиримата ищци твърдят, че представляват всички бивши клиенти на крипто борсата, търгували в качеството си на физически лица с лични средства, чиито брой е близо 1 милион души. Тяхното искане е свързано с получаването на приоритетни права при връщането на цифрови активи, държани от FTXUS или FTX.com. Ищците подчертават, че потребителското споразумение на FTX не позволява на платформата да използва клиентски средства за свои собствени цели, включително даването им като заем или за харченето им за покриване на оперативни разходи. Всяка несъгласувана с потребителите употреба на средства от собствените им сметки представлява „недопустима и незаконна намеса от страна на компанията в личните финансови операции на клиентите“, се казва още в жалбата. Това означава, че всички замразени средства на FTX, за които може да бъде доказано, че са собственост на физически лица, не могат да се използват за плащането на разходи, направени от крипто платформата и следва да върнат обратно на ощетените потребители.

Наскоро Министерството на правосъдието на САЩ започна разследване относно липсата на приблизително $372 милиона в цифрови активи от крипто платформата. На 12 Ноември от FTX предупредиха клиентите си, че е било засечено подозрително прехвърляне на най-малко 228 523 Ether извън борсата, дело на неизвестен извършител. Само дни след освобождаването на Сам Банкман-Фрийд от затвора, срещу гаранция от 250 милиона долара, беше установен нов, неправомерен трансфер на средства от крипто портфейлите на вече фалиралата търговска фирма Alameda Research, дъщерната компания на FTX.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини