В момента финансовите пазари са изправени пред големи сривове заради коронавирус пандемията. Много интересно е да проследим развитието на Биткойн и останалите криптовалути. Върлуваше мантра, че те са измислени точно за такава ситуация и могат да останат отвързани от останалите части на финансовите пазари. Считаше се, че криптото е безопасен актив, който може да задържи стойността на парите по време на криза, обясняват от MIT Technology Review.

За жалост, Биткойн и останалите криптовалути се сринаха заедно с акциите. Макар и да има някакви ръстове, стойността на основната криптовалута все още е 40% по-ниска от това, което беше миналия месец.

Всъщност не е много ясно дали Биткойн в системата си е създаден с цел да бъде имунизиран от кризите. Но има някои индикации за това

Например мистериозното съобщение, което създателят на Биткойн е оставил в първия запис на транзакции през блокчейн – блокът Генезис.

“The Times 03/Jan/2009 Chancellor on the brink of a second bailout for banks.”
“The Times 03/Януари/2009 Канцлерът на косъм от втора спасителна помощ за банките.“

Сатоши Накамото, който и да е той, никога не обясни какво значи съобщението. Очевидно се прави препратка към кризата, която започна през септември, 2008 година.

Тъй като Биткойн е прекалено бавен и неефективен, за да служи като универсални електронни пари, много хора го възприеха като дигитално злато. Злато, което притежава характеристиката на традиционното, да запазва стойността. Нещо като застраховка от икономически срив.

Е, дойде момента, в който да разберем, че това не е така. Но защо?

Според Ноел Ейчсън, директор по проучванията в CoinDesk, има разумно обяснение за това. В началото хората инвестираха в криптовалутата, защото искаха да изградят алтернативна финансова система. Това беше дългосрочна инвестиция в актив на бъдещето.

В последните години обаче около дигиталните валути се зароди голяма индустрия, чиято цел беше привличането на „институционални“ инвеститори – професионалистите от фондовете и техните клиенти.

Голямата Биткойн разпродажба доказва, че това е проработило. Традиционните инвеститори в този момент имат неистова нужда от пари в брой и продават.

„Биткойн беше още един финансов актив, в който се тъпчеха пари, докато инвеститорите не решат да се насочат към изхода.“, заключва Ейчсън, цитиран от MIT Technology Review

От един много рядък актив, притежаван от истински вярващи в каузата хора, се превърна в „просто още един финансов актив“.

Той е на мнение, че това не е универсалният безопасен актив, но смята, че Биткойн и криптовалутите могат да са такъв в определени ситуации. Например за хората от Венецуела, където заради инфлацията стойността на парите се изпарява със секундите. Според него едновременния срив заедно с акциите не променя факта, че Bitcoin продължава да няма зависимост от паричните потоци на институциите за формирането на своята стойност. Остава като алтернатива и колкото повече алтернативи имат хората, толкова по-добре.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари