Мъж, който твърди, че е създал Bitcoin, съди съмняващите се в него за клевета

23
1404

Преди три години мъж на име Крейг Райт доби популярност в криптовалутната общност. Той се самообяви за създателя на Bitcoin. Хората не смятат твърдението за достоверно. Доказателството за това е по време на конференция за крипто, по време на която се задава въпроса „Защо на този измамник е позволено да говори?“ Авторът на въпроса е Виталик Бутерин, който е участвал в създаването на Ether.

Следват аплодисменти, включително от страна на един от панелистите. Сцената трае около 90 секунди.

Година след това, Бутерин получава писмо от адвоката на Райт. В него е изразено намерението за съдебно дело. Няколко дни по-късно Райт завежда иск за клевета срещу Питър МкКормак, който е говорил за него в подкаста си. След това завежда дело и срещу Роджър Вер, биткойн инвеститор.

Вер е категоричен, че ще се защити, другите двама не са заявили директно. И тримата в последствие продължават да наричат Райт измамник. Бутерин определя съдебната битка като цензура, атака срещу свободното слово и истината.

Райт обаче също попада под ударите на съдебната система. За измама на бизнес партньора си Дейв Клейман, който умира през 2013-та. Обвинението е, че е откраднал биткойни, които двамата са изкопали заедно. Той смята, че съдът ще му помогне да се установи като бащата на Биткойн.

„Това ще ми даде шанса да се докажа пред съдия, вместо да ме съдят в социалните мрежи“, пише Райт в имейл до Блумбърг.

Ако той наистина е Сатоши Накамото, няма да има проблем с разходите по делата, тъй като биткойн притежанията на създателя на криптовалутата се оценяват на 9 милиарда долара.

В платформите за crowdfunding има няколко инициативи да се помогне финансово на хората, които Райт съди.

От къде се появява Райт?

В края на 2015-та материали в Wired и Gizmodo казват, че той и гореспоменатият Клейман може да са изобретили биткойн. Няколко дни по-късно Wired се поправя и казва, че вече не вярват той да е г-н Накамото. Полицията щурмува дома му в Австралия по време на данъчно разследване и той се мести във Великобритания.

През май 2016, BBC и The Economist, както и няколко лидери в общността на криптовалутата, обявиха, че Райт има доказателство за твърденията си, което е показал на частна демонстрация. Става на въпрос за специален дигитален подпис, който е използван от Сатоши Накамото. Джон Матонис, един от основателите на Bitcoin Foundation пише в блога си, че няма съмнения в правотата на Крейг Стивън Райт.

Масовите съмнения не са потушени от това. Ключовият биткойн разработчик Питър Тод казва пред Vice Motherboard:

“Демонстрацията му е все едно аз да докажа, че съм Джордж Вашингтон с копие на Конституцията. Да кажа „Хей, вижте, имам подписа на Вашингтон.“.“

Единственото легитимно доказателство би било, ако Райт докаже достъпа си до биткойн активите на Накамото. Те не са мръднали от години. Той отказва да премести частица от тях като доказателство.

Следващата му цел е анонимен потребител на Twitter с името Hodlonaut. Обявена е награда от 5000 долара за човека, който издаде самоличността му. Hodlonaut пише в акаунта си, че е подал нужните документи, за да съди Райт в Норвегия.

Чували ли сте за този човек? Ако да, според вас измамник ли е?

23
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
22 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мирослав
Мирослав

Такъв човек който да стои зад Сатоши, няма! Всичко това е проформа на америкският „елит“-милиардери. Всичко около Сатоши-то е недоказуемо и Райт е някакъв наемен малоумник, който цели да отвлече вниманието от същинската функция на coin-ите.Това е легална „пирамида“.

После нямате право да кажете, че не сте били предупредени!

SAFE Network Bulgaria
SAFE Network Bulgaria

Легална пирамида са фиатните пари. Държавата дава новонапечатаните пари първо на богатите (банките) и съответно ги взима от тези на дъното на пирамидата – спестяванията на обикновения човек.

Взима ги чрез скрития данък върху спестяванията наречен инфлация.

Биткойн е обратното. Няма никой на върха, никой не печата пари от нищото. Има 21 милиона биткойна и винаги ще има само толкова. Няма как някой да напечата още.

Основната функция, с която биткойн се справя вече 10 години 24/7 е да съхранява стойност.

don
don

“Дъpжaвaтa дaвa нoвoнaпeчaтaнитe пapи пъpвo нa бoгaтитe (бaнĸитe) и cъoтвeтнo ги взимa oт тeзи нa дънoтo нa пиpaмидaтa – cпecтявaниятa нa oбиĸнoвeния чoвeĸ.“

това абсолютно не е вярно, точно заради тъпите гои се печатат нови пари.. тази задлъжнялост се получава точно от тази прослойка. На гой-а дай му само ядене и пиене да пука.
Сoin-ите се спуснаха точно от елита, за да може гои-те да си предоставят спестяванията и недвижимото имущество – срещу цифри.

SAFE Network Bulgaria
SAFE Network Bulgaria

Ако не те мързи много виж в Уйкипедия Money creation…

Иначе предполагам знаеш, че 92% от всички пари в света са само цифри? Книжните фиатни пари са само 8%.

Може да отвориш и страницата на международния валутен фонд и да видиш официалния им план с отрицателни лихви (като в Япония) за справяне със следващата световна криза: Cashing In: How to Make Negative Interest Rates Work

Ако мислиш, че ще дадат на хората да си изтеглят цифрите спомни си как забраниха на гърците да теглят повече от 100 евро на ден от банкомат…

Мирослав
Мирослав

@Safe Network Bulgaria,

Абе, човек това с инфлацията, може да да си го повтаряш, за лично успокоение Но инфлацията е закономерно икономическо състояние на парите. В случая не е важна толкова самата инфлация, а размера на покупателната сила на парите. Има „Здравословна инфлация“ която е в рамките 2-3%. Ако повишението на заплатите, изпреварва самата инфлация, тогава имаме повишение на покупателната сила на парите. И тогава за какъв „скрит данък“ говорим?!

Трябва да се поставя под съмнение, всяко лесно придобиваемо нещо!
Щом от нещо се „печели“ в стотици проценти, то значи има нещо гнило в цялата работа!

SAFE Network Bulgaria
SAFE Network Bulgaria

Може ли да обясниш как точно увеличаването на заплатата те предпазва от това, че държавата ти взима данък от СПЕСТЯВАНИЯТА под формата на инфлация? Ясно е, че ако нямаш спестени пари и ти увеличават заплатата всяка година, колкото е инфлацията нямаш проблеми. Но ако преди 10 години си спестил 100 лв и си можел да купиш тогава 200 хляба, то сега може да купиш само 100 хляба. Как по високата заплата те огрява, че банките и държавата са откраднали от теб половината ти хлябове…. Всяка нова технология печели стотици проценти. На Амазон акциите са се вдигнали 60000% за 20 години….… Виж още »

Мирослав
Мирослав

Може ли да обясниш как точно увеличаването на заплатата те предпазва от това, че държавата ти взима данък от СПЕСТЯВАНИЯТА под формата на инфлация?
_______________

Заплата няма как да ти предпази спестяванията, защото не се съотнася до тях. Но ако си си направил добре сметката, лихвата по дългосрочен депозит, поне в банката с която оперирам, надхвърля с малко инфлацията.

Аз ти казвам вместо да се опитваш да ме убедиш в състоятелността на твоята теза, замисли се малко. Знам, че възможността от лесно придобити активи изкушава, те и за това го създадоха тоя bitcoin, да изкушава!

SAFE Network Bulgaria
SAFE Network Bulgaria

Колко пъти трябва човек да преживее хиперинфлация в живота си за да го занулят на 0?

Няма значение в коя банка държиш фиатни пари като държавата добави три нули и 1 лв стане 1000 лв, а хляба от 30ст стане 300 лв….

В Биткойн няма Те. Няма кой да добави три нули и да ти обезцени биткойна, който имаш спестен. Всичко е децентрализирано, световно, без граници и за 10 години не е спирал нито веднъж.

Мирослав
Мирослав

„Няма как да дадеш нещо на някой, ако той самият не иска да го вземе.“.

Дано само не съм си изгубил времето. Успех!!

Мирослав
Мирослав

„Има 21 милиона биткойна и винаги ще има само толкова. Няма как някой да напечата още….“ ________________ Това е меко казано нелепо! При население от 6 млрд. едни coin-и, при 7-8 млрд. също. Стойността на парите, coin-и, въобще активи не би трябвало да се определя от техният лимит, а от силата на съответната икономика, компания дружество и т.н. Вярно е че силата която държи една валута стабилна, то това е доверието в нея и по-скоро доверието към съответната държава, общност или компания. Не е възможно компания която има активи от 1 лев и една единствена акция, то тази акция да… Виж още »

SAFE Network Bulgaria
SAFE Network Bulgaria

1 биткойн се дели на 100 милиона сатошита (стотинки). Т.е. 1 лв е около 5300 сатошита в момента, когато биткойна стане 100к лв, 1 лв ще се обезцени до грубо 1000 сатошита, при 1милион лева за биткойн 1 лв ще е 100 сатошита, при 10 милиона за биткойн 1 лв ще е 10 сатошита, като технологично няма трудност да се премине към пико биткойни (10 на минус 12та) т.е. биткойна да се дели на трилион, а не на милиард. Зад държавата каквито и активи да седят е достатъчно да дойде хипер инфлацията и ще видим отново приватизация за 1 лв… Виж още »

realist
realist

Някой като ти хакне сметката и като те увътри с 500 млн. сатошита, и после няма и кой да ти гарантира кинтите дето си налял в тая измишльотина наречена крипто-глупост. Затова дръжте си авоарите в трезорите да ви е мирна главата, а за сигурността и криптото има кой да се грижи.

SAFE Network Bulgaria
SAFE Network Bulgaria

В коя банка предлагаш да си ги държим? Корпоративна търговска банка ли?

Криптото е измишльотина, с която може да си плащаш данъците, в няколко от Щатите и част от чиито пазар искат да вземат най-големите корпорации, които този свят е познавал – Facebook, Visa, MasterCard…

Навсякъде в този живот има риск. Но е много по-малко вероятно да хакнат точно теб от 7 милиарда човека, отколкото банка или държава да фалира. Видяхме как Българската държава ни опази ’97ма година и как цяло поколение му мирна главата…

Крипро
Крипро

SAFE Network Bulgaria, не се хаби. Информацията, която даваш не може да достигне до праисторическите им мозъци.

Мирослав
Мирослав

Зад златото не седят никакви активи, то има ценност само в нашите глави.

Това не е съвсем точно. Златото притежава свойства които го отличават от останалите метали и е в идеално количество за да иземе функцията на бъзоликвиден финансов актив.
Ако някой хипотетично ви каже (на вас умните глави), „ей листата по дърветата са пари“, тогава какво? Можеш ли ми обясниш сатошитата по какво се отличават от листата в случая.
Само защото някой (незнайно кой) е казал, че Bitcoin-a е пари и вие му вярвате.

me_my_self
me_my_self

Цитат от укипедия: „The use of gold as money began thousands of years ago in Asia Minor.“ Колко от свойствата му са били известни преди хиляди години ? И колко от обикновенните хора са си мислили: „За някакъв лъскав камък да си разменям ориз?“ Биткойн е дигиталното злато в наши дни. Много хора не знаят колко мощни алгоритми стоят зад биткойн. Дигиталният свят който и да не харесваме е част от живота ни е причината да ни трябва и дигитално злато – биткойна. Едното има физични свойства и е крайно и много трудно за добиване – другото има дигитални свойства,… Виж още »

Мирослав
Мирослав

Едното има физични свойства и е крайно и много трудно за добиване – другото има дигитални свойства, крайно е и много трудно се добива.

—————

Златото НЕ е крайно!
Навлизаме в огромни заблуждения.
Постоянно се разработват нови и нови находища и се открива нови залежи. Гледах филм как в Мексико се разработва находище през 2016?

Пурко
Пурко

Твоето нищо. А за тъпотиите ,че нямало обезценяване , я дай един тренд на цената на крипто валутите от последните 12 месеца назад, че не се чуваш кви тъпотии говориш.

SAFE Network Bulgaria
SAFE Network Bulgaria

Всеки, който е взел биткойн и е държал 3 години е на плюс. Това е тенденцията последните 10 години. Чакаме за края на 2017 да видим дали ще се потвърди тази тенденция и дали купилите на предишната най-висока цена от 20к ще излязат на печалба.

Разбира се, никои не може да каже със сигурност… Всичко в живота е риск. Риск е да си държиш парите в крипто, риск е да си ги държиш във фиат …

Пурко
Пурко

Аха, ОК. както беше твоето нещо , най-сигурното и бла бла , стана „ще видим“ хахахаха.

SAFE Network Bulgaria
SAFE Network Bulgaria

Коментираме цената на Биткойн, който има работеше мрежа, която никога не е спирала от 10 години, 24/7.

SAFE Network е в процес на разработка, цената на токена е безмислено да се коментира без работеща мрежа. Технологията зад нея обаче има смисъл да се коментира, защото обещава да позволи вечното съхранение на информация. Биткойн вече 10 години доказва, че пари могат да се съхраняват децентрализирано, без нужда от позволение и сигурно. SAFE Network предстои да докаже, че може да постигне същото за информацията на човечеството…

Пурко
Пурко

Престани да използваш гугъл преводач. И понеже си пълен ламер , ето ти малко информация колко е яко да си плащаш данъците в някои щати с биткойн. :
https://qz.com/1476512/ohio-now-accepts-bitcoin-for-tax-payments-what-could-go-wrong/

най-ме кефи да споря с австралопитеци нямащи никаква идея от финанси или даже нещо близо до финанси.

Миро е много прав
Миро е много прав

Зад всяка валута стои иконовиката на съответната държава. Ако икономиката е силна – валутата се качва и обратното. Или, в случая със зелените хартийки без покритие, които чифутите зад океана печатат – зад тях стои американската военна машина. Откажеш ли да ги приемеш и то по какътвто курс ти заповядат – обявват те за „враг ан демокрацията“ и ти изсипват няколко хиляди тона бомби и ракети. Както се случи с Ирак, след като през 2000-та година Садам Хюсеин престана да приема долари и започна да продава петрола в евро. Зад койните обаче стои единствено човешката алчност и желание да преебеш… Виж още »