fbpx
12.8 C
София

Нобеловият лауреат Пол Кругман сравнява криптовалутите с жилищния балон и кризата с високорисковите ипотечни кредити

Най-четени

Носителят на Нобелова награда за икономика Пол Кругман сравни сегашното състояние на криптовалутите с жилищния балон и кризата с високорисковите ипотечни кредити. Като отбелязва, че криптовалутите нямат реална стойност, той казва: „Това е къща, построена не върху пясък, а върху нищо“.

Пол Кругман за криптовалутите, жилищния балон и кризата с високорисковите ипотечни кредити

Нобеловият лауреат Пол Кругман обсъди настоящото състояние на криптовалутите в статия, публикувана в New York Times в понеделник.

Кругман получи наградата на Sveriges Riksbank за икономически науки в памет на Алфред Нобел през 2008 г. „за неговия анализ на моделите на търговия и местоположението на икономическата дейност“, уточнява уебсайтът на Нобеловата награда.

В началото той се позовава на книгата и филма „The Big Short“, които разказват за инвеститорите, залагащи на „тезата, че огромният ръст на цените на жилищата в годините преди световната финансова криза [2008 г.] е бил балон и че много от привидно сложните финансови инструменти, които са помогнали за раздуването на цените на жилищата, в крайна сметка ще се окажат безполезни боклуци“, описва икономистът.

Просто не изглеждаше правдоподобно, че пазарите и общоприетата мъдрост, според която те са в ред, могат да грешат толкова много. Но те бяха.

Пристъпвайки към обсъждане на „текущото състояние на криптовалутите“, той цитира Федералната търговска комисия (ФТК), която заявява, че криптовалутата се превръща в предпочитано плащане за много измамници. Той също така спомена за срива на алгоритмичния стабилкойн terrausd (UST), като заяви, че „стабилкойнът“ не е „нито стабилен, нито койн“.

След това Кругман посочи, че в пика си през ноември общата пазарна стойност на криптовалутите е била почти 3 трилиона долара. Той добави, че ранните инвеститори са реализирали огромни печалби, известни бизнес училища предлагат курсове по блокчейн, а няколко града се състезават да станат най-благоприятни за крипто.


Звучи крайно и неправдоподобно да се предположи, че клас активи, който е станал толкова голям и чиито промоутъри са придобили толкова голямо политическо влияние, може да няма никаква реална стойност – че това е къща, построена не върху пясък, а върху нищо.

„Но аз си спомням жилищния балон и кризата с високорисковите ипотечни кредити. И ако ме питате, изглежда, че от Голямото късо съединение сме преминали към Голямата измама“, заключи той.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини